Perfekcyjna smażona ryba z patelni. Sekretem jest cienka i bosko chrupiąca panierka
Marzy wam się perfekcyjna, smażona ryba z patelni? Zapomnijcie o rybie z nadmorskiej smażalni, bo w domu zrobicie o wiele lepszą. Jej sekretem będzie cienka, bosko chrupiąca panierka, którą zrobicie z trzech prostych produktów — jajek, mąki kukurydzianej i tartej bułki.
Smażona ryba w chrupiącej panierce kojarzy się większości osób z wakacjami nad morzem lub na Mazurach. Jednak taką smaczną rybkę można też bez problemu przygotować w domu o każdej porze roku. Podstawą sukcesu będzie oczywiście świeża, smaczna ryba. Jednak nie mniej ważna jest panierka. Dziś powiemy wam, jak ją zrobić.
Przepis na idealną smażoną rybę
Składniki:
ok. 60 dag filetów rybnych
tymianek
1/2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1/2 szklanki tartej bułki
słodka mielona papryka
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie smażonej ryby
Filety rybne opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój na mniejsze kawałki, oprósz solą, pieprzem i tymiankiem.
Na jeden talerz wysyp mąkę pszenną. Do drugiego, głębszego wybij jajka i rozmieszaj je widelcem z łyżką wody. W trzecim talerzu wymieszaj mąkę kukurydzianą, tartą bułkę i mieloną paprykę. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Rybę panieruj najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w mieszance tartej bułki i mąki kukurydzianej.
Porcje ryby kładź na patelni z gorącym tłuszczem i smaż po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane. Zdejmij je z patelni, osącz za nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Wskazówka:
Jeśli chcesz mieć komfort jedzenia ryby bez ości, doczyść ją przy pomocy pęsety.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na rybę smażoną w lekkim cieście, a także na rybę smażoną bez panierki.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Prosta surówka bufetowa pasująca do wszystkiego. Nie ma lepszego dodatku do obiadu
Co można zrobić z łupinami orzechów laskowych? Mają wiele zastosowań
Źródło: beszamel.se