Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Perfekcyjna smażona ryba z patelni. Sekretem jest cienka i bosko chrupiąca panierka
Renata Materlińska
Renata Materlińska 03.07.2022 13:05

Perfekcyjna smażona ryba z patelni. Sekretem jest cienka i bosko chrupiąca panierka

ryba smażona
canva/Fudio, Getty Images Pro

Marzy wam się perfekcyjna, smażona ryba z patelni? Zapomnijcie o rybie z nadmorskiej smażalni, bo w domu zrobicie o wiele lepszą. Jej sekretem będzie cienka, bosko chrupiąca panierka, którą zrobicie z trzech prostych produktów — jajek, mąki kukurydzianej i tartej bułki.

Smażona ryba w chrupiącej panierce kojarzy się większości osób z wakacjami nad morzem lub na Mazurach. Jednak taką smaczną rybkę można też bez problemu przygotować w domu o każdej porze roku. Podstawą sukcesu będzie oczywiście świeża, smaczna ryba. Jednak nie mniej ważna jest panierka. Dziś powiemy wam, jak ją zrobić.

Przepis na idealną smażoną rybę

Składniki:

  • ok. 60 dag filetów rybnych

  • tymianek

  • 1/2 szklanki mąki pszennej

  • 2 jajka

  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej

  • 1/2 szklanki tartej bułki

  • słodka mielona papryka

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie smażonej ryby

Filety rybne opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój na mniejsze kawałki, oprósz solą, pieprzem i tymiankiem.

Na jeden talerz wysyp mąkę pszenną. Do drugiego, głębszego wybij jajka i rozmieszaj je widelcem z łyżką wody. W trzecim talerzu wymieszaj mąkę kukurydzianą, tartą bułkę i mieloną paprykę. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Rybę panieruj najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w mieszance tartej bułki i mąki kukurydzianej.

Porcje ryby kładź na patelni z gorącym tłuszczem i smaż po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane. Zdejmij je z patelni, osącz za nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Wskazówka:

Jeśli chcesz mieć komfort jedzenia ryby bez ości, doczyść ją przy pomocy pęsety.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na rybę smażoną w lekkim cieście, a także na rybę smażoną bez panierki.

smażona ryba
canva/estefaniavizcaino

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se