Pieczone ziemniaki w szwedzkim stylu. Szybkie, syte i smaczne
Planujesz obiad? Może dziś ziemniaki uczynisz jego podstawą? Przetestuj pieczone ziemniaki w szwedzkim stylu. Są szybkie do przygotowania, a do tego syte i smaczne. Podaj je z surówką i sosem czosnkowym, a drugie danie będziesz mieć z głowy.
Ziemniaki są najpopularniejszym warzywem w polskiej kuchni. Nie obędzie się bez nich większość zup, a i do drugiego dania nie ma lepszego dodatku. Jeśli jednak znudziły wam się już ziemniaki gotowane, zróbcie pieczone. Są pełne smaku i dostarczają wielu składników odżywczych, zwłaszcza jeśli wzbogacisz je kilkoma dodatkami.
Pieczone ziemniaki w szwedzkim stylu. Szybkie, syte i smaczne
Składniki:
8 ziemniaków średniej wielkości
1 łyżka cukru
oliwa z oliwek
przyprawa do ziemniaków lub granulowany czosnek, sól, pieprz, papryka mielona
5 dag masła
2 łyżki tartej bułki
10 dag żółtego sera
Przygotowanie pieczonych ziemniaków
Ziemniaki obierz, opłucz. Możesz też ich nie obierać, wtedy dokładnie je wyszoruj. Każdy ziemniak ponacinaj z jednej strony co pół centymetra.
W garnku zagotuj wodę, dodaj do niej łyżkę cukru, wrzuć ziemniaki. Gotuj je ok. 15 minut, by nieco zmiękły.
Ziemniaki ułóż w żaroodpornym naczyniu nacięciami do góry. Skrop je oliwą, posyp przyprawami. Zwróć uwagę, by oliwa i przyprawy dostały się też w nacięcia.
Piecz ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. Wyjmij je z piekarnika, posmaruj masłem, posyp tartą bułką i startym serem. Piecz jeszcze 5 minut.
W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na pyszne ziemniaki. Sprawdź, jak przygotować ziemniaki w greckim stylu, a także, jak zrobić ziemniaki nadziewane pieczarkami.
Źródło zdjęcia: canva/Greg Bethmann
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Kultowa marynata do kurczaka według Magdy Gessler. Bardziej soczysty już być nie może
Inna niż wszystkie, pełna smaku i witamin wątróbka na poduszce z kiszonej kapusty
Ponadczasowy przepis babci Luby na lekkie pampuchy. Nie mają ani grama tłuszczu i cukru
Źródło: smakoholik