Pietruszka z dodatkiem cytryny
Canva.com / enzodebernardo

Domowy napój z natki pietruszki i cytryny

Pietruszka jest prawdziwym bogactwem składników odżywczych. Warto przygotować z niej wyjątkowy napój, który wspomaga funkcjonowanie organizmu. Pietruszka z dodatkiem cytryny pozytywnie wpływa na serce i obniża poziom cholesterolu. Jednak zalet jest o wiele więcej.

Pietruszka i cytryna uchodzą za bardzo zdrowe produkty spożywcze. Często dodajemy je do rozmaitych potraw. Natka z dodatkiem owoców potrafi zdziałać cuda. Mikstura jest banalnie prosta w przygotowaniu.

Pietruszka z cytryną w trosce o zdrowie

Zarówno pietruszka, jak i cytryna odgrywają istotną rolę w kulinariach. Niedawno przedstawialiśmy przepis na niecodzienną zupę, w której główną rolę gra biały korzeń. Tym razem sięgniemy po natkę, którą warto dodać do codziennego jadłospisu.

Niepozorna pietruszka jest pełna wartościowych składników odżywczych. Najwięcej znajdziemy jej w natce. Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Poradnik Zdrowie, zaledwie jedna łyżka posiekanej zieleniny pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminy A i C.

Pietruszka, a dokładnie jej natka, wzmacnia serce, łagodzi nerwobóle, przyspiesza procesy trawienne, niweluje nieprzyjemny oddech i wzmacnia odporność. Po połączeniu jej z cytryną możemy otrzymać wyjątkową miksturę.

Nietypowy składnik gołąbkówNietypowy składnik gołąbkówCzytaj dalej

Portal Smak Dnia donosi, że napój, w którym pietruszka i cytryna grają główne role, pomaga oczyścić organizm ze złego cholesterolu. Bez wątpienia mikstura ma wiele zalet. Z czego ją przygotujemy? Lista składników jest krótka.

  • 1,5 l wody
  • 3 pęczki natki pietruszki
  • 1 kg cytryn
  • 40 g sody oczyszczonej

Pietruszka i cytryna

(Canva.com / Linda Hughes)

Przepis na miksturę jest bardzo prosty

Na początku cytryny umieszczamy w misce z wodą. Dodajemy do nich sodę oczyszczoną. Namaczanie w takim roztworze powinno trwać przez około godzinę. Po tym czasie cytryny szorujemy i kroimy na kawałki. Skórka ma pozostać na swoim miejscu.

Zielona pietruszka również musi być umyta. Natkę siekamy razem z łodygami. Wodę zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy już to nastąpi, dodajemy do niej cytryny i pietruszkę. Wszystko umieszczamy w lodówce na 24 godziny.

Mieszankę blendujemy. Miksturę możemy wzbogacić o miód. Pamiętajmy, by przechowywać ją w lodówce. Najlepiej pić 100 ml napoju przed śniadaniem. Stosuje się go przez 15 dni. Po tym czasie konieczna jest dwutygodniowa przerwa. Warto wypróbować także syrop z selera.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Poradnik Zdrowie; Smak Dnia

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł