Placki ziemniaczane z kurczakiem
Placki ziemniaczane z kurczakiem to pomysł na bardzo sycące danie dla całej rodziny. Delikatne, chrupiące placki oblane pieczarkami i kawałkami kurczaka smakują wyśmienicie. Całe danie oprószone jest dodatkowo żółtym serem i szczypiorkiem. Sprawdź, jak przygotować placki ziemniaczane z kurczakiem.
Placki ziemniaczane z kurczakiem, pieczarkami, szczypiorkiem i żółtym serem to pomysł na wyjątkowo smaczne, pożywne danie obiadowe. Chrupiące i jednocześnie delikatne placuszki polane sosem z pieczarek i kurczakiem posmakują nawet największym niejadkom.
Placki ziemniaczane przygotuj z ziemniaków mącznych z zeszłego sezonu, najlepiej z odmian typu B lub C, jak Orlik czy Sante. Ziemniaki te zawierają stosunkowo mało wody, a dzięki wysokiej zawartości skrobi placki będą miękkie i dobrze się usmażą. tego typu ziemniaki doskonale nadają się również do klusek śląskich, kopytek i pierogów.
Placki z młodych ziemniaków wymagają specjalnego przygotowania- w tym artykule dowiesz się, jak upiec placki ziemniaczane z młodych ziemniaków.
Przepis na placki ziemniaczane z kurczakiem
Składniki na około 10 placków:
1 kg ziemniaków
cebula
2 łyżki mąki pszennej
2 jajka
400 g piersi z kurczaka
200 g pieczarek
120 g startego żółtego sera
szczypiorek
sól, pieprz
przyprawa gyros
2 łyżki masła
olej do smażenia
Jak przygotować placki ziemniaczane z kurczakiem?
Ziemniaki obierz i zetrzyj razem z cebulą na tarce, następne odstaw, aby warzywa puściły sok. Ziemniaki z cebulą przełóż do miski, dodaj jajka, mąkę, sól i dokładnie wymieszaj. Masę ziemniaczaną wykładaj łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem i smaż do uzyskania chrupiącej skórki.
Przygotuj kurczaka z pieczarkami: mięso i pieczarki umyj i pokrój w kostkę, posiekaj szczypiorek. Mięso obtocz w gyrosie i podsmaż na maśle na patelni, następnie dodaj pieczarki, oprósz solą, pieprzem i smaż przez kilka minut.
Placki ziemniaczane wyłóż na talerz, oprósz startym serem, dodaj kurczaka z pieczarkami i oprósz szczypiorkiem.
Smacznego.