Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Placki ziemniaczane z łososiem
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 26.11.2021 01:00

Placki ziemniaczane z łososiem

Placki ziemniaczane z łososiem
canva/kabVisio

Placki ziemniaczane z łososiem i aromatycznym sosem tzatziki to pomysł na placki ziemniaczane w nowej odsłonie. Wytrawne placki w towarzystwie delikatnej, wędzonej ryby i greckiego sosu na bazie ogórka i koperku dosłownie rozpływają się w ustach. Poznaj przepis na wyborne placki ziemniaczane z łososiem.

Placki ziemniaczane z łososiem i sosem tzatziki to świetna propozycja obiadowa dla całej rodziny. Wytrawne danie z delikatną rybą z pewnością posmakuje wszystkim domownikom. Łosoś wędzony ma doskonały smak i jest bardzo aromatyczny. Ryba świetnie łączy się z plackami i sosem z jogurtu naturalnego, zielonego ogórka i koperku.

Do przygotowania placków ziemniaczanych wykorzystaj ziemniaki zeszłoroczne, najlepiej typu B lub C, takie jak Orlik, Sante, irys, ponieważ są mączne i najlepiej sprawdzą się do przygotowania placków. Placki ziemniaczane z zeszłorocznych ziemniaków są miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz, są przepyszne.

Z łosiem wędzonym przygotujesz również wiele ciekawych i smacznych dań. Tu poznasz przepis na doskonałą zapiekankę makaronową z łososiem i szpinakiem.

Przepis na placki ziemniaczane z łososiem

Składniki na 4 porcje:

  • 1 kg ziemniaków

  • cebula

  • 2 jajka

  • 2 łyżki mąki

  • pół łyżeczki soli

  • pieprz

  • olej do smażenia

  • 250 g wędzonego łososia

Składniki na sos tzatziki:

  • świeży ogórek

  • sól, pieprz

  • ząbek czosnku

  • łyżka oliwy z oliwek

  • 200 g jogurtu naturalnego

  • posiekany koperek

  • łyżeczka soku z cytryny

  • sól, pieprz

Jak przygotować placki ziemniaczane z łososiem?

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, odstaw, żeby puściły sok i przełóż do większej miski. Dodaj mąkę, startą na tarce cebulę, jajka, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, na blachę z papierem do pieczenia wyłóż przygotowane ciasto, uformuj placki i piecz przez 25 minut.

Przygotuj sos: ogórka zetrzyj na tarce, oprósz solą, pieprzem i odstaw, żeby puścił wodę, następnie przełóż go do miski, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek, oliwę, sok z cytryny, jogurt naturalny i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Na upieczone placki wyłóż plaster łososia i polej aromatycznym, gęstym sosem.

Łosoś wędzony