Podałam do zupy, a goście oszaleli z zachwytu. Przepis na te paszteciki dostałam od znajomej kucharki
Paszteciki są znakomitym dodatkiem do niejednej zupy. Ostatnio podałam moim najbliższym własnoręcznie przygotowany rarytas z pysznym farszem. Przepis dostałam od koleżanki, która pracuje w restauracji. Zachwytom nie było końca.
Dodatki do zup są różne
W moim domu rzadko pojawiają się klasyczne zupy. O wiele częściej więc zamiast ziemniaków, ryżu czy makaronu w zupie pojawiają się ugotowane strączki lub inne białkowe dodatki, a wraz z nimi kromka pieczywa.
Jednak, gdy zaprosiłam gości, postanowiłam przyrządzić barszcz z pasztecikami. Oczywiście taki dodatek nie do każdej potrawy będzie pasował, ale tym razem był strzałem w dziesiątkę. Wykonanie dzięki recepturze od znajomej kucharki nie sprawiło mi trudu.
Mielę i dodaję do wody i drożdży. Borowiki rosną nawet na moim parapeciePyszne paszteciki z pieczarkami
Dodatek z ciasta francuskiego z aromatycznym farszem jest banalny w przygotowaniu. Wystarczy połączyć grzyby z dodatkami, zamknąć je w prostokątach z ciasta francuskiego i upiec. Smakują nieziemsko.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 100 g białej części pora
- 300 g pieczarek
- 100 g sera żółtego
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- sól i pieprz w ilości do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
- natka pietruszki wedle uznania
- ziarna sezamu lub czarnuszki (opcjonalnie)
Proste produkty w mig przemienicie w smakowity kąsek, który można podać nie tylko do zupy. W dalszej części artykułu wyjaśniam jak zrobić ten rarytas. Moi goście go pokochali i pytali o przepis.
Jak przygotować paszteciki do zupy? Przepis jest bardzo prosty
Zaczynam od pokrojenia pora w drobną kostkę i podsmażenia go na dobrze rozgrzanym oleju. Dodaję rozdrobnione pieczarki i duszę całość, aż znacznie się zredukuje. Na koniec jeszcze dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i po chwili zestawiam patelnię z ognia.
Przestudzony farsz doprawiam solą oraz pieprzem i wrzucam do niego posiekaną natkę pietruszki oraz starty na tarce ser żółty. Ciasto francuskie tnę na 16 porcji. W każdym kawałku umieszczam część nadzienia i dokładnie zlepiam.
Przenoszę na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i smaruję wierzch roztrzepanym jajkiem. Posypuje sezamem lub czarnuszką i przenoszę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Po 20 minutach będą gotowe.
Jak podać paszteciki z pieczarkami i serem?
Chrupiące pierożki, jak już wspomniałam, fantastycznie pasują do barszczu czerwonego. Możecie też z powodzeniem zjeść je solo np. z kwaśną śmietaną czy okrasą z cebulki. Bez dodatków natomiast będą świetną przekąską do filmu.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na pyszne zupy. Oprócz barszczu z pasztecikami warto przetestować danie z pora oraz wyśmienity krem z czerwonej kapusty i jabłka.