Rosół po krakowsku zrobi furorę w każdej części Polski. Niebywałe, co jest sekretem jego smaku
Rosół po krakowsku różni się od dobrze nam znanej zupy z makaronem. Też przyrządza się go na mięsie, ale trudno w nim doszukać się domowych klusek z dodatkiem jajka. Jest za to wzbogacany o jedno sycące warzywo.
Przepis na wyborny rosół po krakowsku
Tradycyjny rosół gotowy jest na kurze i kawałku wołowiny. W krakowskiej wersji korzysta się zarówno z tych składników, jak i ze standardowych przypraw oraz jarzyn. Znajdziemy w nim jednak jeszcze ziemniaki. Trafiają do dania zamiast makaronu.
Składniki:
- około 3 litry zimnej wody
- 1 kurczak o masie około 1,5 kg
- 200-300 g chudej wołowiny
- 4 duże marchewki
- 2 średnie pietruszki
- 1 niewielki seler
- 1 mały por
- 1 nieduża cebula
- liście lubczyku lub domowe maggi
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- sól i pieprz w ilości do smaku
Dodatkowo:
- ugotowane ziemniaki
- posiekana natka pietruszki lub koperek
Jak ugotować rosół po krakowsku? Przepis jest bardzo prosty
Oczyszczone mięso umieszczamy w dużym garnku, zalewamy je wodą. Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gotujemy na niewielkim ogniu i pod przykryciem przez godzinę, liczoną od momentu doprowadzenia zawartości naczynia do wrzenia.
Dodajemy obrane i pokrojone w kawałki jarzyny oraz opaloną w płomieniu palnika cebulę. Wrzucamy też świeży lubczyk, jeśli go używamy (maggi dodajemy na koniec). Kontynuujemy przyrządzanie przez kolejne 60 minut.
Po tym czasie wyjmujemy warzywa oraz mięso i doprawiamy rosół po krakowsku solą oraz mielonym pieprzem, jeśli uznamy za konieczne. Wsypujemy natkę pietruszki lub koperek.
Jak podać rosół po krakowsku?
Zamiast znanego nam makaronu krajanka w tej wersji rosołu dodatkiem są ugotowane ziemniaki. Choć dla wielu smakoszy takie połączenie jest niedopuszczalne, na południu Polski ma się dobrze. Warto wyrobić sobie własną opinię o tym daniu.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na znakomite rosoły. Szczególnie polecamy pyszny wariant bezmięsny — jest lekki i pełen smaku. Sprawdźcie również idealny na rodzinne uroczystości rosół królewski.