Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rosół po krakowsku zrobi furorę w każdej części Polski. Niebywałe, co jest sekretem jego smaku

Rosół po krakowsku zrobi furorę w każdej części Polski. Niebywałe, co jest sekretem jego smaku

Rosół po krakowsku
Screen z film na kanale YouTube Tomek Lach

Rosół po krakowsku różni się od dobrze nam znanej zupy z makaronem. Też przyrządza się go na mięsie, ale trudno w nim doszukać się domowych klusek z dodatkiem jajka. Jest za to wzbogacany o jedno sycące warzywo.
 

Przepis na wyborny rosół po krakowsku

Tradycyjny rosół gotowy jest na kurze i kawałku wołowiny. W krakowskiej wersji korzysta się zarówno z tych składników, jak i ze standardowych przypraw oraz jarzyn. Znajdziemy w nim jednak jeszcze ziemniaki. Trafiają do dania zamiast makaronu.

Składniki:

  • około 3 litry zimnej wody
  • 1 kurczak o masie około 1,5 kg
  • 200-300 g chudej wołowiny
  • 4 duże marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • 1 niewielki seler
  • 1 mały por
  • 1 nieduża cebula
  • liście lubczyku lub domowe maggi
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Dodatkowo:

  • ugotowane ziemniaki
  • posiekana natka pietruszki lub koperek
3 sierpnia to Dzień Arbuza. Po tym szczególe wybierzesz najlepszego w całym sklepie

Jak ugotować rosół po krakowsku? Przepis jest bardzo prosty

Oczyszczone mięso umieszczamy w dużym garnku, zalewamy je wodą. Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gotujemy na niewielkim ogniu i pod przykryciem przez godzinę, liczoną od momentu doprowadzenia zawartości naczynia do wrzenia.

Dodajemy obrane i pokrojone w kawałki jarzyny oraz opaloną w płomieniu palnika cebulę. Wrzucamy też świeży lubczyk, jeśli go używamy (maggi dodajemy na koniec). Kontynuujemy przyrządzanie przez kolejne 60 minut.

Po tym czasie wyjmujemy warzywa oraz mięso i doprawiamy rosół po krakowsku solą oraz mielonym pieprzem, jeśli uznamy za konieczne. Wsypujemy natkę pietruszki lub koperek.

Jak podać rosół po krakowsku?

Zamiast znanego nam makaronu krajanka w tej wersji rosołu dodatkiem są ugotowane ziemniaki. Choć dla wielu smakoszy takie połączenie jest niedopuszczalne, na południu Polski ma się dobrze. Warto wyrobić sobie własną opinię o tym daniu.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na znakomite rosoły. Szczególnie polecamy pyszny wariant bezmięsny — jest lekki i pełen smaku. Sprawdźcie również idealny na rodzinne uroczystości rosół królewski.

Ziemniaki pasują do rosołu.jpg
canva/YelenaYemchuk