Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami z piekarnika
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 19.01.2022 01:00

Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami z piekarnika

Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami z piekarnika
canva/istetiana

Szukasz pomysłu na szybki obiad z piekarnika? Przygotuj polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym z dodatkiem zielonego groszku, sera i natki pietruszki. Mięso zapieczone w piekarniku jest delikatne, miękkie i rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na wyśmienite polędwiczki wieprzowe z pieczarkami z piekarnika.

Polędwica wieprzowa to bardzo delikatne mięso, jest pozbawione przerostów, a nitki tłuszczu są świetnym nośnikiem smaku. Polędwica pieczona w piekarniku z pieczarkami, groszkiem i serem tworzy proste, ale i wyśmienite danie dla całej rodziny.

Polędwiczki wieprzowe oprósz solą, pieprzem i nasmaruj musztardą delikatesową, tak przygotowane będą idealnie pasować do grzybów i sera. Polędwiczki z piekarnika podaj z puree dyniowym lub chrzanowym. Doskonałym dodatkiem są również warzywa blanszowane lub gotowane na parze i szparagi.

Polędwicę przygotujesz również na patelni, duszone w białym winie i rozmarynem- tu poznasz przepis na wyśmienite polędwiczki w sosie grzybowym.

Przepis na polędwiczki wieprzowe z pieczarkami z piekarnika

Składniki:

  • 200 g polędwicy wieprzowej

  • 300 g pieczarek

  • szklanka groszku zielonego

  • duża cebula

  • łyżka musztardy delikatesowej

  • ser gouda w plastrach

  • łyżka masła

  • sól, pieprz

  • posiekana natka pietruszki

  • 3 łyżki śmietany 18%

Jak zrobić polędwiczki wieprzowe z pieczarkami z piekarnika?

Polędwicę pokrój na cienkie plastry, każdy z nich oprósz solą, pieprzem, nasmaruj musztardą. Na maśle zeszklij posiekaną cebulę, następnie dodaj pokrojone w plastry pieczarki, oprósz je solą, pieprzem i smaż przez kilka minut, aż puszczą wodę.

Pieczarki w misce

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya Do pieczarek włóż groszek zielony, wlej śmietanę i wymieszaj. Naczynie żaroodporne nasmaruj oliwą lub olejem, włóż kawałki polędwiczek, następnie wlej sos. Całość oprósz posiekaną natką pietruszki i przykryj plastrami sera żółtego, następnie wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz 20 minut pod przykryciem.