Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Poznaliśmy sekret surówki jak z chińskiej restauracji. Kluczowa jest zalewa

Poznaliśmy sekret surówki jak z chińskiej restauracji. Kluczowa jest zalewa

Surówka jak z chińskiej restauracji
canva/yulka3ice

Surówka jak z chińskiej restauracji skusi niejednego smakosza. Pasujący do niejednego obiadu rarytas nie jest skomplikowany w przygotowaniu. Wymaga tylko 3 warzyw, które zalejemy prostym sosem. Musicie spróbować.
 

Przepis na surówkę jak z chińskiej restauracji

Pyszne połączenie białej kapusty, marchewki oraz cebuli ze słodko-kwaśną zalewą smakuje lepiej niż w niejednym barze chińskim, a podkreśli smak wielu dań. Warto spróbować, bo wykonanie nie jest trudne.

Składniki:

  • pół główki białej kapusty
  • 1 średnia marchewka
  • 1 spora cebula

Składniki na sos:

  • 80 ml oleju rzepakowego
  • 60 ml octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 20 g cukru
  • 5 g soli
Masz ziemniaki i kiełbasę? Szybko zrobisz z nich jednogarnkowy obiad

Jak zrobić surówkę jak z chińskiej restauracji?

W niewielkim garnku umieszczamy olej, wybrany ocet, cukier oraz sól. Podgrzewamy, aż przyprawy się rozpuszczą, jednocześnie nie doprowadzając do zagotowania mieszanki. Kapustę oczyszczamy i szatkujemy. marchew szorujemy, obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach.

Cebulę pozbawiamy łupiny i kroimy w pióra. Wszystkie warzywa wrzucamy do dużej miski i zalewamy sosem. Dokładnie mieszamy, lekko przyciskając warzywa łyżką. Surówkę jak z chińskiej restauracji odstawiamy do ostygnięcia i podajemy. Można ją przechowywać w lodówce nawet do kilku dni — wystarczy odlać płyn.

Jak podać surówkę jak z chińskiej restauracji?

Warzywny rarytas można podać do kotletów z ciekawszą panierką np. z panko. Świetnie też sprawdzi się do bezmięsnych dań oraz zapiekanek makaronowych czy ziemniaczanych, urozmaicają smak takiego obiadu.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na surówki. Szczególnie polecamy sycący rarytas z czerwoną fasolą oraz doskonałą kompozycję na bazie selera ze słodką niespodzianką w postaci rodzynek.

Surówka jak z chińskiej restauracji jest pyszna (2).png
canva/MurzikNata