Prosta i sycącą zapiekanka makaronowa z kiełbasą i serem
Zapiekanka makaronowa najczęściej jest wybierana jako sposób na szybkie i proste danie, które nasyci całą rodzinę. Połączenie makaronu penne, kiełbasy, sera oraz warzyw jest nie tylko smaczne - na talerzu zapiekanka prezentuje się nad wyraz okazale. Przygotowanie dania nie wymaga od gotującego praktycznie żadnej pracy, większość wykonuje i tak piekarnik.
Zapiekanka makaronowa może przyjąć wiele form. Tak naprawdę jej skład zależy jedynie od preferencji, a więc można dodawać do niej najróżniejsze składniki. Poniższa propozycja jest klasyczna, jeśli jednak w lodówce zalegają ci jakieś warzywa czy mięsa, bez przeszkód możesz je wrzucić do potrawy.
Aby smak zapiekanki był wystarczająco intensywny, warto część produktów przesmażyć na patelni przed pieczeniem. Cebula oraz mięso dodawane do makaronu powinny mieć lekko skarmelizowaną skórkę, która pogłębi aromaty i zwiększy przyjemność podczas jedzenia.
Przepis na zapiekankę makaronową
Składniki:
300 g makaronu penne
350 g kiełbasy
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 papryki czerwone
puszka krojonych pomidorów
130 g żółtego sera
sól
pieprz
1 łyżeczka czerwonej papryki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
odrobina oleju
Zacznij od wrzucenia makaronu do garnka z wrzącą i mocno osoloną wodą. W międzyczasie posiekaj drobno cebulę i wrzuć ją na patelnie z rozgrzanym olejem. Po usmażeniu jej wyłów ją z tłuszczu i przełóż do czystej miseczki.
Odcedź makaron. Kiełbasę pokrój w plasterki lub kostkę i podsmaż ją na tej samej patelni, co cebulę. Dodaj do niej pomidory i gotuj, aż część wody wyparuje. Makaron włóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego niewielką ilością tłuszczu. Zetrzyj ser żółty na dużych oczkach tarki i dodaj go do makaronu wraz ze skarmelizowaną cebulą oraz kiełbasą z sosem.
Przeciśnij czosnek przez praskę i wrzuć go do naczynia razem z pokrojoną w kostkę papryką, ziołami prowansalskimi, solą, świeżo mielonym pieprzem i słodką papryką w proszku. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. Zapiekanka jest gotowa, gdy ser na wierzchu ładnie się przyrumieni. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak rozpoznać ser żółty dobrej jakości. Ten tekst wyjawia prosty przepis na pyszną zapiekankę a'la gołąbki.
Źródło: canva/Azurita, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: wkuchnizwedlem.wedel.pl