Prosta zupa pomidorowa – wystarczy chwila i gotowe
Prosta zupa pomidorowa to doskonały przepis dla wszystkich, którzy są zabiegani i nie mają czasu na gotowanie. Zupę przygotujesz w zaledwie chwilę, a będzie aromatyczna, smaczna i mocno pomidorowa. Sprawdź, jak przygotować niezwykle prostą i pyszną zupę pomidorową gotową w kilkanaście minut.
Prostą zupę pomidorową przygotowuję na passacie pomidorowej z dodatkiem czerwonej cebulki, makaronu i aromatycznej natki pietruszki, która jest kluczowym składnikiem doskonałych zup i potraw. Pietruszka z pomidorami komponuje się wprost idealnie.
Makaron wrzucam do zupy, aby ugotował się na wywarze i zyskał pomidorowy smak. Do zupy pomidorowej zawsze dodaję pół łyżeczki cukru, ponieważ świetnie podkreśla jej aromat. Zupę gotuję bez dodatków warzyw, aby przygotować ją w dosłownie chwilę.
Równie szybką i smaczną zupę przygotujesz w formie kremu. Tu znajdziesz przepis na zupę pomidorową dla początkujących z dodatkiem aromatycznej bazylii i oregano.
Przepis na prostą zupę pomidorową
Składniki na 4 porcje:
800 ml passaty pomidorowej
czerwona cebula
2 łyżki oliwy
łyżeczka ziół prowansalskich
sól, pieprz
pół łyżeczki cukru
natka pietruszki
120 g makaronu świderki (3 garście)
Jak przygotować prostą zupę pomidorową?
W garnku z grubym dnem podsmaż na oliwie drobno posiekaną cebulkę. Dodaj passatę, dopraw cukrem, ziołami, pieprzem i podsmaż kilka minut. Wlej 400 ml wody, dodaj makaron, dopraw solą, natką pietruszki i gotuj, aż świderki będą miękkie.
Smacznego.