Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty biszkopt z truskawkami i galaretką. Przepis krok po kroku

Prosty biszkopt z truskawkami i galaretką. Przepis krok po kroku

Prosty biszkopt z truskawkami i galaretką
canva/Dar1930

Biszkopt to delikatne i puszyste ciasto na bazie jajek, które swoją konsystencją potrafi zachwycić niejednego smakosza. Przygotowane z pyszną masą śmietanową i zatopionymi w galaretce truskawkami będzie idealne na niejedno spotkanie. Koniecznie je wypróbujcie.

Biszkopt z truskawkami jest kolejną po kultowym serniku na zimno orzeźwiającą propozycją na ciasto z sezonowym owocem. Pozornie skomplikowany smakołyk z naszą instrukcją przyrządzicie bez problemu. Nie możecie tego przegapić - deser zachwyci każdego, kto go spróbuje.

Przepis na smakowity biszkopt z truskawkami

Składniki na biszkopt:

  • 70 g cukru

  • 4 duże jaja w temperaturze pokojowej

  • 100 g mąki pszennej

  • 50 g mąki ziemniaczanej

  • szczypta soli

Składniki na masę śmietanową z truskawkami:

  • 600 g dobrze schłodzonej śmietanki 36%

  • pół szklanki cukru pudru

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

  • 1 łyżka żelatyny spożywczej

  • 1/4 szklanki wrzącej wody

  • 1/4 szklanki zimnego mleka

Dodatkowo potrzebne będzie:

  • 2 opakowania galaretki truskawkowej

  • 500 g truskawek

  • ok. 1/3 szklanki lekkiej herbaty z cytryną do nasączenia biszkoptu

Przygotowanie biszkoptu z truskawkami:

Nim przystąpimy do pieczenia, przyrządzamy dwie galaretki truskawkowe. Korzystamy z instrukcji na opakowaniu, lecz redukujemy ilość użytej wody o pół szklanki. Rozpuszczoną we wrzątku galaretkę odstawiamy do wystudzenia.

Formę o wymiarach 22 cm x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem soli, a następnie stopniowo — nie przerywając miksowania — wsypujemy cukier.

W podobny sposób dodajemy wszystkie żółtka. Mąki przesiewamy do osobnej miski, a następnie w dwóch turach dodajemy do masy jajecznej, cały czas powoli miksując ją mikserem ustawionym na najniższe obroty.

Gdy składniki się połączą, przenosimy masę do formy i pieczemy około 15 minut. Biszkopt będzie gotowy, gdy zanurzony w nim patyczek po wyjęciu będzie suchy. Pozostawiamy go na kratce do wystudzenia.

Przygotowanie masy śmietanowej:

Żelatynę wsypujemy do kubka i zalewamy ją wrzątkiem. Starannie ją rozprowadzamy, a następnie dodajemy mleko. Całość odstawiamy do przestudzenia. Kremówkę umieszczamy w dużej misce. Dodajemy do niej cukier oraz cukier wanilinowy i ubijamy na sztywno.

Kolejnym krokiem będzie wlanie ostudzonej żelatyny. Na początek dokładnie łączymy ją z kilkoma łyżkami ubitej śmietanki przy pomocy rózgi. Gdy masa będzie jednolita, dodajemy jeszcze trochę słodkiej masy.

W momencie ponownego uzyskania gładkiej masy zaczynamy wlewać tak przygotowaną żelatynę do miski z bitą śmietaną. Dokładnie mieszamy oba składniki. Masa jest gotowa do wyłożenia na biszkopt.

Wykończenie biszkoptu z truskawkami:

Chłodny biszkopt nasączamy herbatą z cytryną. Pokrywamy go masą śmietanową, a następnie wstawiamy do lodówki na 30 do 60 minut. Po tym czasie układamy umyte i oczyszczone z szypułek truskawki.

Na koniec wylewamy płynną, lecz już powoli tężejącą galaretkę. Biszkopt z truskawkami ponownie umieszczamy w lodówce, tym razem do całkowitego zastygnięcia — potrwa to około 2-3 godzin.

Biszkopt z truskawkami i galaretką jest znakomity
Biszkopt z truskawkami i galaretką jest znakomity

Źródło zdjęcia: canva/Bartosz Luczak

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku