Prosty i sprawdzony przepis na bajecznie pyszne eklerki
Kochamy ciasta, ale też cukierniane ciastka. Wilgotne wuzetki, lukrowane pączki czy delikatne eklerki możesz kupić, ale bez trudu zrobić je też w domu. Dziś podamy wam prosty i sprawdzony przepis na bajecznie pyszne eklerki. Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika. W przeciwnym wypadku zamiast eklerków wyjdzie nam kulinarna klapa.
Eklerki, podobnie jak i ptysie, robi się z ciasta parzonego. Ma ono tę wspaniałą właściwość, że w czasie pieczenia mocno wyrasta pozostawiając puste w środku. Dzięki temu idealnie nadaje się do nadziewania. Kiedy napełnisz je bitą śmietaną czy kremem budyniowym, zamieni się w wyborny deser.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Prosty i sprawdzony przepis na bajecznie pyszne eklerki
Składniki:
na ciasto:
3/4 szklanki wody
szczypta soli
5 dag masła
1 szklanka mąki
4 jajka
polewa czekoladowa
na krem:
500 ml śmietanki kremówki 30 proc.
1 cukier wanilinowy
1 łyżka cukru pudru
pół opakowania fixu do śmietany
Przygotowanie eklerek krok po kroku
W garnku zagotuj wodę z masłem i szczyptą soli. Zdejmij garnek z ognia, wsyp mąkę, wymieszaj. Postaw na ogniu i dalej mieszając, podgrzewaj do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Ciasto przestudź.
Do letniego ciasta wbijaj kolejno po jednym jajku i miksuj, aż powstanie gładka, dość gęsta masa. Ciastem napełnij szpryckę lub rękaw cukierniczy. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Wyciskaj na nią podłużne formy, zachowując między nimi spore odstępy.
Blachę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 st. C i piecz eklerki ok. 25 minut. W czasie pieczenia nie uchylaj piekarnika, bo ciastka opadną. Upieczone eklerki wystudź.
Schłodzoną kremówkę ubij z cukrem pudrem i wanilinowym na dość sztywną masę. Potem dodaj fix i ubijaj całość, aż powstanie sztywna, bita śmietana.
Każdą eklerkę przekrój wzdłuż na połowę. Na spodnią część nałóż sporo bitej śmietany, przykryj wierzchnią częścią. Wierzch każdej eklerki posmaruj polewą czekoladową i wystudź.
Jeśli chcesz zobaczyć jak przygotować kultowe ptysie z kremem budyniowym, zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tam też przepis na ptysie z bitą śmietaną.
Źródło zdjęcia: canva/ninikas
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: ciastkozercy