Kultowe ptysie z kremem
Tradycyjnym deserem, który można kupić w każdej polskiej cukierni, są ptysie z kremem. Nie warto jednak za każdym razem kupować ich, jeśli można z łatwością zrobić je w domu. Poniższy przepis pozwoli ci wykonać je z ogromną łatwością.
Ptysie z kremem mają przewagę nad wieloma innymi słodyczami, dzięki kontrastowi smaków. Ciasto ptysiowe nie jest bardzo słodkie, przez co smak kremu zostaje bardzo wzmocniony.
Przygotowanie ptysiów z kremem jest bardzo proste, jednak wymaga odrobiny czasu. Dlatego warto zabrać się za nie w wolnej chwili, aby móc rozkoszować się nimi w pełni.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na ptysie z kremem
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym wyjawiamy recepturę na ciasto naleśnikowe Magdy Gessler. W tym tekście z kolei zdradzamy przepis na beztłuszczowe fuczki.
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
pół kostki masła
1 szklanka wody
4 jajka
Krem:
1 szklanka mleka
2 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g masła
200 g śmietany 30%
1 szklanka cukru
Zacznij od rozpuszczenia masła w wodzie na ciasto. Wsyp do niego mąkę i za pomocą miksera połącz oba składniki, ściągając rondel z ognia. Po połączeniu wbij jajka i zmiksuj na gładką masę.
Rękawem cukierniczym nałóż masę na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia. Piecz ptysie w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 25 minut. Po wyjęciu ułóż je na kracie do ostudzenia.
W mleku roztrzep żółtka jajka i dodaj do nich mąkę oraz cukier. Postaw garnek na gazie i mieszaj, aż zrobi się budyń. Do utartego masła wlewaj po łyżce budyniu, ciągle mieszając. W osobnym naczyniu ubij na sztywno śmietanę. Połącz obie masy. Przekrojone na pół ptysie wypełnij masą. Smacznego.
Źródło: canva/Alain de Maximy
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: doradcasmaku.pl