Smakosze.pl
Zupa z pieczonych buraków Anny Lewandowskiej

canva/Mariha-kitchen/annalewandowskahpba

Zupa buraczana według przepisu Anny Lewandowskiej

28 Września 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Im chłodniej, tym chętniej sięgamy po rozgrzewające zupy. Krem z buraków to jedna z opcji — to warzywo jest jednym z najsmaczniejszych w sezonie jesienno-zimowym. Ania Lewandowska podkręca jego smak, dodając imbiru. Musicie tego spróbować.

Burak to warzywo o dużym znaczeniu w dietetyce. Zawiera np. witaminy z grupy B, potas, fosfor czy żelazo. Warto więc po niego sięgać np. w postaci pysznej zupy. Dodatek imbiru, zaproponowany przez Annę Lewandowską, dodatkowo wzmocni naszą odporność.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na zupę z pieczonych buraków z nutą z imbiru

Składniki:

  • 300-400 g buraków

  • 1 cebula

  • 1 szklanka bulionu warzywnego

  • 400 g wody

  • kilka kropel soku z cytryny

  • 100-150 ml śmietanki kokosowej lub innej roślinnej

  • kawałek imbiru

  • szczypta soli

  • szczypta pieprzu czarnego

  • 1 łyżka oleju do smażenia

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni Celsjusza. Buraki szorujemy dokładnie, owijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez około godzinę, w zależności od wielkości warzyw. Większe okazy możemy przekroić na połówki.

W międzyczasie obieramy cebulę i imbir. Cebulę siekamy, imbir ścieramy na tarce o małych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, a następnie dodajemy starty imbir. Jeszcze chwilę przesmażamy.

ciasto 3 bit

Cudowne ciasto bez pieczenia 3 Bit - lepsze niż kultowy batonik

CZYTAJ DALEJ

Ostudzone buraki obieramy ze skórki i ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Wrzucamy je na patelnie i krótko przesmażamy razem z cebulą i imbirem. Zawartość patelni zalewamy bulionem i wodą, zagotowujemy.

Zupę doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przelewamy do miseczek i zabielamy śmietanką. Podajemy z dodatkiem świeżych ziół np. siekanej kolendry.

Buraki warto upiec w większej ilości. To świetny dodatek do mięs czy składnik sałatek. Godny uwagi jest np. ten przepis z wykorzystaniem pysznych owoców leśnych. Burak komponuje się z nimi doskonale. Sprawdzi się również w ciastach. Polecamy recepturę Ani Lewandowskiej.

krem z buraków na talerzu

krem z buraków na talerzu

Źródło zdjęcia: canva/NatashaBreen

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

POLSKIE ZUPY - CZY MAJĄ PRZED TOBĄ TAJEMNICE? 10 PYTAŃ DLA SPECJALISTÓW

Pytanie 1 z 10

Do krupniku tradycyjnie dodajemy:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: hpba

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa ogórkowa z dodatkiem kaszy jaglanej

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty przepis na ptysie

Czytaj więcej >
Ciasteczka maślane od Ani Starmach

Przepisy

Kruche ciasteczka maślane od Ani Starmach

Czytaj więcej >
Kogel-mogel

Przepisy

Przepis na kogel-mogel jak za dawnych lat

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Przepis na ekspresową surówkę z selera, marchewki i jabłka

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na wegetariańską zupę ogórkową

Czytaj więcej >