Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty przepis na ekspresowe ciasto bez pieczenia. Przygotujesz je w 8 minut
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 24.06.2022 12:18

Prosty przepis na ekspresowe ciasto bez pieczenia. Przygotujesz je w 8 minut

Prosty przepis na ekspresowe ciasto bez pieczenia. Przygotujesz je w 8 minut
Screen z filmu pochodzi z kanału Cookrate- Polska na YouTube

Błyskawiczne ciasto bez pieczenia przygotujesz w zaledwie 8 minut. Włoskie ciasteczka biszkoptowe, krem z mascarpone i białej czekolady, krem z czekolady deserowej i oryginalne kakao to połączenie, które zachwyci każdego łasucha.

Przepisy na ciasta bez pieczenia podbijają Internet. Nic dziwnego, ciasta, których nie trzeba piec są naprawdę szybkie w przygotowaniu i gotowe po około godzinie- dwóch. Tak przygotowywane desery są mocną konkurencją dla tradycyjnych wypieków.

Ciasto bez pieczenia sprawdzi się zarówno do kawy w spokojny, upalny weekend, jak i podczas spotkań z przyjaciółmi, czy w rodzinnym gronie. Deser na włoskich biszkoptach znika jeszcze tego samego dnia- jest pyszny, a kremy są puszyste jak chmurka, przez co każdy prosi o dokładkę.

Ciasteczka włoskie musimy delikatnie nasączyć, najlepiej w mleku, ale możemy wykorzystać również zimną herbatę czarną. Po nasączeniu biszkopty stają się miękkie, lepiej łączą się z kremem i znacznie łatwiej się później kroją.

Przepis na ciasto bez pieczenia

Składniki (blacha o wymiarach 22x28 cm):

  • 200-300 g włoskich ciasteczek biszkoptowych

  • szklanka mleka do moczenia biszkoptów

  • 500 g serka mascarpone

  • 400 ml schłodzonej śmietanki 30%

  • 3 łyżki cukru pudru

  • tabliczka białej czekolady

  • pół tabliczki czekolady deserowej

  • kakao do posypania

Jak zrobić ekspresowe ciasto bez pieczenia?

Formę wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj nasączone w mleku biszkopty. Czekoladę białą rozpuść w kąpieli wodnej i ostudź, rozpuść również osobno czekoladę deserową.

Mascarpone miksuj chwilę z cukrem pudrem, następnie dodaj roztopioną białą czekoladę. Śmietanę ubij na sztywno i dodaj do mascarpone, mieszaj, aż powstanie puszysty krem. Połowę kremu przełóż na biszkopty, resztę wymieszaj z rozpuszczoną czekoladą deserową i wyłóż na biały krem.

Całość przykryj kolejną warstwą biszkoptów namoczonych w mleku i wstaw do lodówki na 2 godziny. Ciasto oprósz kakao i podaj. Latem koniecznie przygotuj również tiramisu- włoski deser bez pieczenia z filiżanką mocnej, czarnej kawy smakuje wybornie.

Włoskie ciasteczka biszkoptowe
canva/RESTOCK images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kanał Cookrate- Polska na YouTube