Smakosze.pl
Kotlet schabowy

canva.com/Oleksandr Prokopenko

Prosty przepis na kotlety schabowe inaczej - składniki zaskakują

9 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Kotlety schabowe uchodzą za klasykę polskiej sztuki kulinarnej, dlatego każdy z nas jadł je już wielokrotnie. Jeśli chcesz spróbować czegoś nowego, przetestuj poniższy przepis, w którym marynuje się schab. Odstawienie mięsa w jajku i majonezie na kilka godzin sprawia, że kotlety są kruche i soczyste jak nigdy.

Kotlety schabowe są stosunkowo nowym daniem w naszym codziennym jadłospisie. Potrawa ta dotarła do nas bowiem dopiero w XIX w. z Zachodu. Od tego czasu jednak miliony Polaków pokochało kotlety za prostotę wykonania i doskonały smak.

Przyjemność z jedzenia może zostać jednak zwiększona - wystarczy zamarynować plastry schabu w mieszance jajka, majonezu i kilku innych dodatków. Mogą się one wydawać zaskakujące, jednak znacznie poprawiają walory smakowe schabowych. Dzięki nim każdy kęs jest rozpływający się w ustach i soczysty.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na kotlety schabowe inaczej

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy grzyby podobne do rydzy, które są niebezpieczne. Jeśli zastanawiasz się, jaki jest najbardziej tradycyjny przepis na sałatkę jarzynową, ten tekst wszystko wyjaśnia.

Składniki:

  • 1 jajko klasy M

  • 2 czubate łyżka majonezu

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 2 łyżki posiekanego koperku

  • sól do smaku

  • świeżo mielony pieprz czarny do smaku

  • 6 plastrów schabu

  • bułka tarta

  • smalec

Zacznij od oczyszczenia kotletów z żyłek, przerostów i błon, które po usmażeniu staną się żylaste i mało apetyczne. Następnie rozbij każdy kawałek, uważając przy tym, aby żadnego nie przedziurawić. Odstaw je i zajmij się sporządzeniem marynaty.

Zupa ogórkowa

Cudowna zupa ogórkowa z zalewą z ogórków z kiszonych

CZYTAJ DALEJ

W misce umieść dwie łyżki majonezu, koperek, sól, świeżo mielony pieprz, wyciśnięty sok z cytryny, a także wbij do niej jajko. Wymieszaj masę, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Włóż do niej mięso i upewnij się, że każdy kawałek jest równomiernie pokryty marynatą. Zakryj miskę folią spożywczą i wstaw ją do lodówki na całą noc.

Wyjmij kotlety na 45 minut przed smażeniem, aby nabrały temp. pokojowej. Panieruj je w bułce tartej (najlepiej sprawdza się japońska panierka Panko) i smaż na rozgrzanym smalcu. Gdy złapią brązowy kolor z obu stron, przełóż je na talerz wyłożony papierem kuchennym, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.

Bułka tarta Panko

Źródło: canva.com/ma-no, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarneprzeboje.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ug

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z makaronem

Czytaj więcej >
ciasto 3 bit

Przepisy

Cudowne ciasto bez pieczenia 3 Bit - lepsze niż kultowy batonik

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak inaczej przyrządzić pierś z kurczaka?

Czytaj więcej >
jajecznica

Przepisy

Idealna jajecznica? Tylko z dodatkiem majonezu

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza surówka na jesień, aż buzuje witaminami

Czytaj więcej >

Przepisy

Klasyczna sałatka gyros krok po kroku

Czytaj więcej >