Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty sposób na puszystą jajecznicę. Sięgnij po niezwykle popularny składnik, a efekt Cię zaskoczy

Prosty sposób na puszystą jajecznicę. Sięgnij po niezwykle popularny składnik, a efekt Cię zaskoczy

Puszysta jajecznica - prosty przepis
canva/Odua Images

Marzy Wam się puszysta jajecznica, która rozpływa się w ustach? Przyrządźcie ja na mleku. Delikatnie ścięte jaja z dodatkiem nabiału są pełne smaku i niezwykle delikatne. Przygotowanie takiego przysmaku zajmie kilka chwil. Koniecznie przetestujcie tę recepturę.

Jajecznica jest jednym z popularniejszych dan śniadaniowych, a każdy przyrządza ją trochę inaczej. Dziś proponujemy wam prosty i skuteczny patent na zrobienie puszystego i sycącego śniadania. Wystarczą jaja, mleko i ulubione przyprawy. Skusicie się?

Przepis na puszystą jajecznicę

Składniki:

  • 6 jaj

  • mleko

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • ulubione zioła do podania

Jak zrobić delikatną jajecznicę?

Na niezbyt dużą patelnię wlewamy taka ilość mleka, by na dnie utworzyć cienką warstwę płynu przykrywającą je w całości. Podgrzewamy na niewielkim ogniu, a gdy nabiał zacznie się gotować, po kolei wbijamy jaja.

Najlepiej robić to najpierw wybijając kolejne sztuki do miseczki — wtedy nie dodamy zepsutego produktu na patelnię. Gdy już cała masa jajeczna będzie przygotowana, solimy ją i doprawiamy pieprzem.

Podgrzewamy do czasu, aż się zetnie. Nie mieszamy zbyt intensywnie. Jajecznicę podajemy posypaną ziołami. Świetnie smakuje z grzankami czosnkowymi. Warto też podać do niej świeże pomidory. Smacznego.

Wskazówka: jeśli nie możecie spożywać klasycznego mleka, jajecznica na napoju sojowym też się uda. Być może trzeba będzie ją nieco bardziej posolić.

Na naszej stronie znajdziecie też inne pomysły na jajecznicę. Szczególnie polecamy aromatyczną wersję z boczniakiem oraz chrupiącą i zdrową odsłonę z brokułem.

Jajecznica musi być puszysta
canva/vikif

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: