Prosty sposób na puszystą jajecznicę. Sięgnij po niezwykle popularny składnik, a efekt Cię zaskoczy

Marzy Wam się puszysta jajecznica, która rozpływa się w ustach? Przyrządźcie ja na mleku. Delikatnie ścięte jaja z dodatkiem nabiału są pełne smaku i niezwykle delikatne. Przygotowanie takiego przysmaku zajmie kilka chwil. Koniecznie przetestujcie tę recepturę.
Jajecznica jest jednym z popularniejszych dan śniadaniowych, a każdy przyrządza ją trochę inaczej. Dziś proponujemy wam prosty i skuteczny patent na zrobienie puszystego i sycącego śniadania. Wystarczą jaja, mleko i ulubione przyprawy. Skusicie się?
Przepis na puszystą jajecznicę
Składniki:
6 jaj
mleko
sól i pieprz w ilości do smaku
ulubione zioła do podania
Jak zrobić delikatną jajecznicę?
Na niezbyt dużą patelnię wlewamy taka ilość mleka, by na dnie utworzyć cienką warstwę płynu przykrywającą je w całości. Podgrzewamy na niewielkim ogniu, a gdy nabiał zacznie się gotować, po kolei wbijamy jaja.
Najlepiej robić to najpierw wybijając kolejne sztuki do miseczki — wtedy nie dodamy zepsutego produktu na patelnię. Gdy już cała masa jajeczna będzie przygotowana, solimy ją i doprawiamy pieprzem.
Podgrzewamy do czasu, aż się zetnie. Nie mieszamy zbyt intensywnie. Jajecznicę podajemy posypaną ziołami. Świetnie smakuje z grzankami czosnkowymi. Warto też podać do niej świeże pomidory. Smacznego.
Wskazówka: jeśli nie możecie spożywać klasycznego mleka, jajecznica na napoju sojowym też się uda. Być może trzeba będzie ją nieco bardziej posolić.
Na naszej stronie znajdziecie też inne pomysły na jajecznicę. Szczególnie polecamy aromatyczną wersję z boczniakiem oraz chrupiącą i zdrową odsłonę z brokułem.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Czy trzeba obierać maślaki? Rozwiewamy wątpliwości nie tylko grzybiarzy
Niezawodny przepis na drobiowe kotlety dewolaj. Szefowa kuchni zdradza sprytny sposób
Jak ugotować wiejski rosół jak u babci? Istotne są nie tylko składniki



































