Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przed nastawieniem ogórków małosolnych pamiętała o 1 czynności. Teraz ja robię tak samo
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 07.07.2023 09:00

Przed nastawieniem ogórków małosolnych pamiętała o 1 czynności. Teraz ja robię tak samo

przepis na ogórki małosolne
TikTok @maste_official

Ogórki małosolne są obowiązkową pozycją w letnim sezonie. W wielu domach nastawia się słoiki tego specjału, kiedy tylko warzywa pojawią się na rynku. Podczas ich przyrządzania wiele osób pomija ważny szczegół. Zamiast rozgnieść ząbki czosnku, wkładają je do słoika w całości.

Takie ogórki małosolne smakują przepysznie

Kochamy ogórki małosolne za ich aromat i chrupkość. Jak jednak uzyskać optymalne efekty? Klucz tkwi w starannie dobranych dodatkach. Jednym z nich jest lubiany i charakterny czosnek.

Wiele przepisów zakłada, by czosnek do ogórków dodawać w ząbkach w całości. My jednak radzimy, by najpierw rozgnieść je w dłoniach. Dzięki temu będzie w stanie uwolnić do ogórków dużo więcej aromatu. Trik podpatrzyliśmy na koncie TikTok @maste_official, z którego pochodzą powyższe zdjęcia.

Latem babcia przechowuje chleb w inny sposób niż zwykle. Nie pleśnieje i jest dłużej świeży

Przepis na idealne ogórki małosolne

Składniki:

  • 1kg ogórków gruntowych
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 łodyg kopru z nasionami
  • 5 małych słupków korzenia chrzanu (ok 5 cm każdy)
  • świeże liście wiśni i/lub porzeczki
  • 2 listki laurowe
  • 1,5 l wody
  • 2 łyżki soli

Przepis na doskonałe ogórki małosolne krok po kroku

Zacznij od przygotowania warzyw na ogórki małosolne. Dokładnie je umyj i poodkrawaj z nich końcówki. Następnie ciasno poukładaj je w czystych wyparzonych słoikach. Dodaj do nich zioła i rozgniecione ząbki czosnku.

Przygotuj zalewę do ogórków małosolnych. Wodę wlej do garnka, zagotuj i dodaj do niej sól. Kiedy płyn nieco przestygnie, zalej nim ogórki w słoikach. Warzywa powinny nim być starannie przykryte.

Słoiki starannie zakręć i odstaw w chłodne, zacienione miejsce. Odczekaj przynajmniej 1 dzień przed ich pałaszowaniem. Proces kiszenia łatwo ocenisz po stopniowo mętniejącej wodzie. Ogórki małosolne z tego przepisu najlepiej smakują po 3 dniach. Nie tylko ogórki gruntowe nadają się do kiszenia. Ten przepis szokuje niebanalnym połączeniem smaków.

Źródło: TikTok @maste_official