Smakosze.pl
Przekąska na mundial z ziemniaków

canva/Timolina

Zapomnij o chipsach i kanapce Drwala. Lepszą przekąską na Mundial będą pieczone ziemniaki

26 Listopada 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przekąski na mundial mogą być jednocześnie smaczne, sycące i zdrowe. Pieczone ziemniaki z serem i przyprawami są proste w przygotowaniu, a zachwycą was bardziej niż niejeden burger czy kupione w sklepie chipsy. Spróbujecie?

Jeśli zastanawiacie się, po co sięgnąć przed meczem, aromatyczne ziemniaczane łódeczki będą dobrym wyborem. Chrupiąca, ciepła i wyjątkowo smaczna przekąska bije na głowę frytki czy chipsy, a z dodatkiem odrobiny ketchupu czy majonezu smakuje znakomicie. Skusicie się?

duszona marchewka

Duszona marchewka do obiadu. Nie znajdziesz lepszego dodatku do mielonych i pulpetów

CZYTAJ DALEJ

Przepis na przekąskę na mundial z ziemniaków

Składniki:

  • 500-600 g ziemniaków

  • 60 g sera żółtego

  • 60 ml oliwy z oliwek

  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku

  • pół łyżeczki ostrej papryki

  • pół łyżeczki oregano

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić przekąskę na mundial? Wykorzystajcie ziemniaki i przyprawy

Zaczynamy od starannego umycia ziemniaków. Osuszone warzywa kroimy na kawałki i przenosimy je do większej miski. Wlewamy oliwę z oliwek i dokładnie je nią nacieramy.

Wsypujemy starty na tarce o średnich oczkach ser żółty oraz przyprawy. Mieszamy. Tak przygotowane ziemniaki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza.

Przekąskę na mundial pieczemy około 40 minut. Gotowe ziemniaki powinny być miękkie wewnątrz i chrupiące z wierzchu. Podajemy ulubionym sosem. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na przekąski na mundial. Koniecznie spróbujcie chrupiących krążków cebulowych. Będą świetnie pasowały do proponowanych ziemniaków. Być może też skusi was prosty patent na zdrowe domowe chipsy.

Ziemniaczana przekąska na mundial jest pyszna

canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

golonka

Przepisy

Golonka pieczona w kiszonej kapuście. Wymarzone danie na zimowe dni

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Chrupiące placki ziemniaczane bez tajemnic. Kucharz zdradził 4 swoje triki

Czytaj więcej >
surówka z pora

Przepisy

Posiekał 6 składników i wymieszał z sosem. Ta surówka z pora to prawdziwy hit

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Następnym razem do ciasta na racuchy dodaj ten owoc. Wyjdą idealnie puszyste

Czytaj więcej >
pieczone ziemniaki

Przepisy

Gessler obtacza w nich ziemniaki i wkłada do piekarnika. Są chrupiące i aromatyczne

Czytaj więcej >
gołąbki

Przepisy

Wachowicz zalewa gołąbki uwielbianą zupą. Ten wybór bije na głowę wszystkie sosy

Czytaj więcej >