Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o chipsach i kanapce Drwala. Lepszą przekąską na Mundial będą pieczone ziemniaki

Zapomnij o chipsach i kanapce Drwala. Lepszą przekąską na Mundial będą pieczone ziemniaki

Przekąska na mundial z ziemniaków
canva/Timolina

Przekąski na mundial mogą być jednocześnie smaczne, sycące i zdrowe. Pieczone ziemniaki z serem i przyprawami są proste w przygotowaniu, a zachwycą was bardziej niż niejeden burger czy kupione w sklepie chipsy. Spróbujecie?

Jeśli zastanawiacie się, po co sięgnąć przed meczem, aromatyczne ziemniaczane łódeczki będą dobrym wyborem. Chrupiąca, ciepła i wyjątkowo smaczna przekąska bije na głowę frytki czy chipsy, a z dodatkiem odrobiny ketchupu czy majonezu smakuje znakomicie. Skusicie się?

Przepis na przekąskę na mundial z ziemniaków

Składniki:

  • 500-600 g ziemniaków

  • 60 g sera żółtego

  • 60 ml oliwy z oliwek

  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku

  • pół łyżeczki ostrej papryki

  • pół łyżeczki oregano

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić przekąskę na mundial? Wykorzystajcie ziemniaki i przyprawy

Zaczynamy od starannego umycia ziemniaków. Osuszone warzywa kroimy na kawałki i przenosimy je do większej miski. Wlewamy oliwę z oliwek i dokładnie je nią nacieramy.

Wsypujemy starty na tarce o średnich oczkach ser żółty oraz przyprawy. Mieszamy. Tak przygotowane ziemniaki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza.

Przekąskę na mundial pieczemy około 40 minut. Gotowe ziemniaki powinny być miękkie wewnątrz i chrupiące z wierzchu. Podajemy ulubionym sosem. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na przekąski na mundial. Koniecznie spróbujcie chrupiących krążków cebulowych. Będą świetnie pasowały do proponowanych ziemniaków. Być może też skusi was prosty patent na zdrowe domowe chipsy.

Ziemniaczana przekąska na mundial jest pyszna
canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: