Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przenigdy nie wyrzucaj resztek białej kiełbasy ze świąt. Dodasz je do uwielbianego dania
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 10.04.2023 20:28

Przenigdy nie wyrzucaj resztek białej kiełbasy ze świąt. Dodasz je do uwielbianego dania

kawałki białej kiełbasy
Canva / ninikas

Została Ci biała kiełbasa po świętach? Znamy na nią doskonały sposób. Pozostałości możesz wykorzystać do zrobienia aromatycznego leczo. Nie dość, ze zapobiegniesz marnowaniu żywności, to dodatkowo zyskasz pyszny ciepły posiłek.

Leczo z białej kiełbasy to wyśmienity pomysł na obiad

Białą kiełbasa nie musi być podawana w żurku lub sosie chrzanowym. Zmień smak po świętach i przygotuj ją w zupełnie inny sposób. Kiełbasa idealnie skomponuje się z chrupiącymi warzywami. Piękny aromat i kolorowy, zachęcający do jedzenia wygląd sprawi, że cała rodzina będzie się tą potrawą bez opamiętania.

Lewandowska robi mielone w niezwykły sposób. Nawet nie myśli o jajku, panierce i cebuli

Przepis na pomysłowe leczo z białą kiełbasą

Składniki:

  • 3 białe kiełbasy parzonej
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 średnia cukinia
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Doskonałe leczo z białą kiełbasą krok po kroku

Cebulę pokrój w półplasterki, a białą kiełbasę w kostkę. Cukinię oraz paprykę umyj i oczyść. Warzywa rozdrobnij w porównywalną do kiełbasy kostkę.

W dużym garnku rozgrzej olej. Na tłuszcz wrzuć pokrojoną cebulę. Oprósz ją solą i zeszklij, a następnie dopraw słodką i wędzoną papryką. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili podlej warzywa szklanką wody i duś do momentu, aż płyn odparuje.

Do cebuli dorzuć pokrojoną paprykę. Podduś całość przez kilka minut. Dorzuć białą kiełbasę i trzymaj wszystkie składniki na ogniu prze kolejne 5-6 minut.

Do garnka z leczo z białą kiełbasą dodaj cukinię i pomidory z puszki. Całość wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Potrawę duś przez ok. 15-20 minut, aż wyraźnie zgęstnieje, a smaki dobrze połączą się ze sobą. Danie podawaj na ciepło lub na zimno, z dodatkiem świeżego pieczywa. Pyszne leczo zrobisz także bez użycia mięsnych dodatków. Hiszpańska wersja tej potrawy zaskakuje dodatkiem uwielbianego owocu.

leczo z kiełbasą ze świąt.png
Canva / Piotr Krzeslak