Smakosze.pl
McDonalds je wycofuje, ale identyczne zrobisz w domowym zaciszu. Mamy przepis

ANDRZEJ IWANCZUK/REPORTER, canva/Valeria Boltneva z Pexels

McDonalds je wycofuje, ale identyczne zrobisz w domowym zaciszu. Mamy przepis

29 Listopada 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

McDonald's wycofuje kultową kanapkę. Już teraz możesz ją jednak zrobić samodzielnie w domu z kilku podstawowych składników. Domowy McRoyal smakuje rewelacyjnie. Delikatne, soczyste mięso wołowe, warzywa, cheddar i sosy są połączeniem, którego musisz spróbować.

McDonald's wycofuje z oferty podwójną kanapkę McRoyal w wersji łagodnej i pikantnej. Kultowe danie przygotujesz błyskawicznie w swoim domu. Burger będzie jeszcze smaczniejszy i przede wszystkim zdrowszy od gotowego produktu. Do kanapki podaj chrupiące frytki z ziemniaków lub batatów. Domowy zestaw jak z McDonald's posmakuje każdemu.

bryzol

Soczysty bryzol wieprzowy. Lepszy niż kotlet schabowy i mielony razem wzięte

CZYTAJ DALEJ

Do przygotowania kanapki McRoyal potrzebujesz kawałek wołowiny bez kości, np. polędwicy lub łopatki. Wołowina jest dość twardym mięsem, jednak jest na to skuteczny sposób. Po zmieleniu mięsa, wlej odrobinę zimnej wody i wyrabiaj ręcznie przez kilka minut. Spulchniona wołowina po usmażeniu będzie soczysta i delikatna.

Oryginalna kanapka McRoyal to nie tylko mięso. To również ser cheddar, ogórki konserwowe, szalotka, cebula czerwona oraz ketchup i musztarda. Takie też składniki znajdziesz w domowej wersji kultowego dania. Bardzo ważna jest również sama bułka. Pieczywo do hamburgerów przekrój na pół i podsmaż na patelni grillowej lub podpiecz w piekarniku.

Kultowy McRoyal, czyli domowy burger z mieloną wołowiną

Składniki:

  • 200 g wołowiny bez kości

  • bułka hamburgerowa

  • ogórek konserwowy

  • 2 plastry sera cheddar

  • cebula czerwona

  • szalotka

  • ketchup

  • musztarda

  • sól, pieprz

  • żółtko

  • olej rzepakowy do smażenia

Domowa wersja kultowej kanapki z McDonald's. Przepis krok po kroku

Mięso pokrój na mniejsze kawałki, zmiel w maszynce do mięsa, przełóż do miski. Wlej odrobinę zimnej wody i wyrabiaj mięso przez kilka minut. Dopraw solą, pieprzem, wbij żółtko i dokładnie wymieszaj. Ogórka pokrój w plastry, cebulę w krążki, szalotkę drobno posiekaj.

Z mięsa uformuj dwa kotlety i usmaż na rozgrzanym oleju. Bułkę przekrój i podgrzej w piekarniku lub podsmaż na patelni. Na spód bułki wyłóż plaster sera, połóż kotlet wołowy, przykryj drugim kotletem i plasterkiem cheddara.

Na ser wyłóż plastry ogórka, posyp szalotką i poukładaj krążki cebuli. Całość polej ketchupem, musztardą i przykryj górną częścią bułki.

Do burgera przygotuj domowe frytki z ziemniaków lub chrupiące frytki z batatów z piekarnika. Pyszne dodatki zrobisz w kilka chwil.

Burger

canva/Anna Tis z Pexels

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:






Tagi:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

golonka

Przepisy

Golonka pieczona w kiszonej kapuście. Wymarzone danie na zimowe dni

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Chrupiące placki ziemniaczane bez tajemnic. Kucharz zdradził 4 swoje triki

Czytaj więcej >
surówka z pora

Przepisy

Posiekał 6 składników i wymieszał z sosem. Ta surówka z pora to prawdziwy hit

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Następnym razem do ciasta na racuchy dodaj ten owoc. Wyjdą idealnie puszyste

Czytaj więcej >
pieczone ziemniaki

Przepisy

Gessler obtacza w nich ziemniaki i wkłada do piekarnika. Są chrupiące i aromatyczne

Czytaj więcej >
gołąbki

Przepisy

Wachowicz zalewa gołąbki uwielbianą zupą. Ten wybór bije na głowę wszystkie sosy

Czytaj więcej >