Przepis na chrupiące ogórki w zalewie miodowej
Ogórki można przygotować na różne sposoby. Dziś wypróbujemy recepturę na miodową odsłonę zielonych warzyw. Przepis jest banalnie prosty, a efekt pozostaje na długo w pamięci. Chrupiące ogórki miodowe podbiją serca najbliższych.
Nie da się ukryć, że ogórki świetnie sprawdzają się zarówno w roli przekąski, jak i dodatku do dań. Smakosze uwielbiają rozmaite przetwory na ich bazie. Okazuje się, że ogórki możemy przyrządzić w słodszej odsłonie.
Ogórki miodowe smakują obłędnie
Nie od dziś wiadomo, że ogórki w formie przetworów cieszą się sporą popularnością. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na konserwowe wydanie uwielbianych warzyw. Tym razem ogórki wzbogacimy o miodową zalewę.
Miodowe ogórki charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem i chrupkością. Nawet najbardziej wybredni spośród smakoszy nie będą w stanie się im oprzeć. Jakie składniki będą nam potrzebne do ich przygotowania?
2 kg ogórków gruntowych
12 g gorczycy białej
4 ząbki czosnku
4 liście laurowe
8 ziaren ziela angielskiego
8 ziaren pieprzu czarnego
Zalewa:
1125 ml wody
200 ml octu spirytusowego 10%
200 g cukru
15 g soli kamiennej niejodowanej
90 ml miodu
Niezawodny przepis na ogórki miodowe
Na początku ogórki starannie myjemy i namaczamy w zimnej wodzie przez przynajmniej godzinę. Osuszone warzywa kroimy na grube plastry. Umieszczamy je w czterech słoikach o pojemności 900 ml.
Do każdego ze słoików dodajemy odrobinę gorczycy, liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, 2 ziarna pieprzu oraz ząbek czosnku. W garnku podgrzewamy wszystkie składniki na zalewę. Kiedy mieszanka zacznie wrzeć, wyłączamy ogień.
Ogórki z dodatkami uzupełniamy o wystygniętą zalewę. Słoiki mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez około 8 minut. Tak przygotowane przetwory odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce.
Miodowe ogórki potrafią zachwycić swoimi walorami smakowymi. Aktualnie sporym zainteresowaniem cieszy się także małosolna odsłona warzyw. Warto wiedzieć ile soli należy dodać do ogórków.
Canva / Olgaorly
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Kulinarne Przeboje