Smakosze.pl
Ogórki w wyjątkowej odsłonie

Canva / La_vanda

Przepis na chrupiące ogórki w zalewie miodowej

5 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Ogórki można przygotować na różne sposoby. Dziś wypróbujemy recepturę na miodową odsłonę zielonych warzyw. Przepis jest banalnie prosty, a efekt pozostaje na długo w pamięci. Chrupiące ogórki miodowe podbiją serca najbliższych.

Nie da się ukryć, że ogórki świetnie sprawdzają się zarówno w roli przekąski, jak i dodatku do dań. Smakosze uwielbiają rozmaite przetwory na ich bazie. Okazuje się, że ogórki możemy przyrządzić w słodszej odsłonie.

Ogórki miodowe smakują obłędnie

Nie od dziś wiadomo, że ogórki w formie przetworów cieszą się sporą popularnością. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na konserwowe wydanie uwielbianych warzyw. Tym razem ogórki wzbogacimy o miodową zalewę.

Miodowe ogórki charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem i chrupkością. Nawet najbardziej wybredni spośród smakoszy nie będą w stanie się im oprzeć. Jakie składniki będą nam potrzebne do ich przygotowania?

  • 2 kg ogórków gruntowych

  • 12 g gorczycy białej

  • 4 ząbki czosnku

  • 4 liście laurowe

  • 8 ziaren ziela angielskiego

  • 8 ziaren pieprzu czarnego

Zalewa:

  • 1125 ml wody

  • 200 ml octu spirytusowego 10%

  • 200 g cukru

  • 15 g soli kamiennej niejodowanej

  • 90 ml miodu

kotlety mielone w przepysznym wydaniu

Soczyste i cudownie serowe kotlety mielone z piekarnika

CZYTAJ DALEJ

Niezawodny przepis na ogórki miodowe

Na początku ogórki starannie myjemy i namaczamy w zimnej wodzie przez przynajmniej godzinę. Osuszone warzywa kroimy na grube plastry. Umieszczamy je w czterech słoikach o pojemności 900 ml.

Do każdego ze słoików dodajemy odrobinę gorczycy, liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, 2 ziarna pieprzu oraz ząbek czosnku. W garnku podgrzewamy wszystkie składniki na zalewę. Kiedy mieszanka zacznie wrzeć, wyłączamy ogień.

Ogórki z dodatkami uzupełniamy o wystygniętą zalewę. Słoiki mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez około 8 minut. Tak przygotowane przetwory odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce.

Miodowe ogórki potrafią zachwycić swoimi walorami smakowymi. Aktualnie sporym zainteresowaniem cieszy się także małosolna odsłona warzyw. Warto wiedzieć ile soli należy dodać do ogórków.

Ogórki miodowe

Ogórki miodowe

Canva / Olgaorly

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kulinarne Przeboje

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

puszysty biszkopt bez jajek

Przepisy

Puszysty biszkopt bez dodatku jajek. Zastąpisz je czymś wyjątkowym

Czytaj więcej >
magda gessler rosół

Przepisy

Gessler robi rosół na mięsie, o którym nikt by nie pomyślał. Jest pomijane

Czytaj więcej >
pulpety w sosie chrzanowo-porowym

Przepisy

Niezwykłe pulpety w aromatycznym sosie. Zapomnij o użyciu zwykłego mięsa mielonego

Czytaj więcej >
szakszuka

Przepisy

Paulina Sykut - Jeżyna stawia na wyjątkowe śniadanie. Zapomnij o jajecznicy

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie uwierzysz, co Strzelczyk dodaje do gofrów. Kontrowersyjny dodatek sprawdza się idealnie

Czytaj więcej >
Knedle ze śliwkami od siostry Anieli

Przepisy

Siostra Aniela pokazała krok po kroku, jak robi knedle ze śliwkami. Nie ma lepszego przepisu

Czytaj więcej >