Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na domowy lukier do pierniczków i strucli. Zrobisz go za grosze. Nigdy nie kupisz gotowego
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 08.12.2022 22:23

Przepis na domowy lukier do pierniczków i strucli. Zrobisz go za grosze. Nigdy nie kupisz gotowego

domowy lukier
Canva / picalotta

Lukier stanowi idealne zwieńczenie domowego wypieku. Bez niego nie istnieje też tradycyjne dekorowanie świątecznych pierniczków. Tę słodką polewę możesz bez najmniejszego problemu przygotować w swojej kuchni. Poznaj niezawodny przepis na domowy lukier.

Domowy lukier bije na głowę kupny odpowiednik. Dzięki własnoręcznemu przyrządzeniu możesz dobrać proporcje poszczególnych smaków wedle własnego uznania. Taką polewę bez trudu również zabarwisz na dowolny kolor za pomocą barwnika spożywczego. Już nigdy nie kupisz gotowego lukru w sklepie.

Przepis na idealny domowy lukier

Składniki:

  • 1 białko jaja kurzego

  • 1 szklanka cukru pudru

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Jak przygotować bajecznie prosty, domowy lukier?

Cukier puder przesiej do niewielkiego naczynia. Do osobnej dużej miski wlej białko jajka. Zacznij powoli ubijać je na wolnych obrotach za pomocą mieszadeł miksera.

Do białka na domowy lukier dodaj sok z cytryny. Następnie zacznij stopniowo dodawać też przesiany cukier. Lukier należy miksować przez ok. 10 minut.

Uzyskana masa powinna być gładka i lśniąca, bez widocznych pęcherzyków powietrza. Jeśli chcesz uzyskać kolorową polewę, domieszaj na tym etapie odrobinę barwnika spożywczego. Gęstość, a także smak domowego lukru możesz modyfikować, zmieniając proporcje poszczególnych składników. Babcia Tereska zawsze dekoruje domowym lukrem swoje korzenne pierniczki. Cytrynowa babka udekorowana polewą nie ma sobie równych.

Canva / Nicole Michalou z Pexels
Canva / Nicole Michalou z Pexels

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: