Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na fantastyczne racuchy od Ewy Wachowicz
Renata Materlińska
Renata Materlińska 26.03.2022 00:20

Przepis na fantastyczne racuchy od Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz i jej racuchy
canva/arfo, Pawel Wodzynski/East News

Kto ma ochotę na racuchy? Chrupiące, z owocami, posypane cukrem pudrem? Podajemy wam przepis na fantastyczne racuchy od Ewy Wachowicz. Przygotujcie je dziś na podwieczorek albo wczesną kolację. Wszyscy będą zachwyceni.

Racuchy kochają dzieci i dorośli. Często są one awaryjnym daniem, które robimy, gdy np. kończy się pieczywo albo nie mamy innego pomysłu. Dziś zrobimy puszyste racuchy, korzystając z przepisu Ewy Wachowicz. Mają one dodatek kefiru, który sprawia, że ciasto jest puszyste i przyjemnie kwaskowe w smaku.

Przepis na fantastyczne racuchy od Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 2 jajka

  • 2 łyżki cukru

  • 2 szklanki kefiru

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej

  • 2 jabłka

  • 1 banan

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • olej do smażenia

  • cukier puder do posypania

na mus:

  • 2-3 jabłka

  • pół cytryny

  • cukier do smaku

Przygotowanie racuchów na kefirze

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój na kawałki. Banan obierz, pokrój w plasterki. Owoce skrop sokiem z cytryny.

Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Połącz z kefirem, a potem z mąką pszenną przesianą z sodą. Dodaj owoce, wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej, łyżką kładź porcje ciasta. Smaż racuchy z obu stron na złoty kolor. Osącz je z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach, posyp cukrem pudrem.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Racuchy możesz też podać z musem owocowym. Aby go przygotować obrane i pokrojone jabłka zblenduj z sokiem z cytryny. Dosłodź do smaku.

Na naszej stronie znajdziesz też inne, ciekawe przepisy na racuchy. Zobacz jak np. przygotować racuchy z ananasem albo racuchy z grzybami leśnymi.

ciasto na racuchy
ciasto na racuchy

Źródło zdjęcia: canva/Strielcova Anna

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: ewawachowicz

Zapraszamy na nasz Instagram