Przepis na fantastyczne racuchy od Ewy Wachowicz
Kto ma ochotę na racuchy? Chrupiące, z owocami, posypane cukrem pudrem? Podajemy wam przepis na fantastyczne racuchy od Ewy Wachowicz. Przygotujcie je dziś na podwieczorek albo wczesną kolację. Wszyscy będą zachwyceni.
Racuchy kochają dzieci i dorośli. Często są one awaryjnym daniem, które robimy, gdy np. kończy się pieczywo albo nie mamy innego pomysłu. Dziś zrobimy puszyste racuchy, korzystając z przepisu Ewy Wachowicz. Mają one dodatek kefiru, który sprawia, że ciasto jest puszyste i przyjemnie kwaskowe w smaku.
Przepis na fantastyczne racuchy od Ewy Wachowicz
Składniki:
2 jajka
2 łyżki cukru
2 szklanki kefiru
2 szklanki mąki pszennej
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
2 jabłka
1 banan
1 łyżeczka soku z cytryny
olej do smażenia
cukier puder do posypania
na mus:
2-3 jabłka
pół cytryny
cukier do smaku
Przygotowanie racuchów na kefirze
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój na kawałki. Banan obierz, pokrój w plasterki. Owoce skrop sokiem z cytryny.
Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Połącz z kefirem, a potem z mąką pszenną przesianą z sodą. Dodaj owoce, wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej, łyżką kładź porcje ciasta. Smaż racuchy z obu stron na złoty kolor. Osącz je z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach, posyp cukrem pudrem.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Racuchy możesz też podać z musem owocowym. Aby go przygotować obrane i pokrojone jabłka zblenduj z sokiem z cytryny. Dosłodź do smaku.
Na naszej stronie znajdziesz też inne, ciekawe przepisy na racuchy. Zobacz jak np. przygotować racuchy z ananasem albo racuchy z grzybami leśnymi.
Źródło zdjęcia: canva/Strielcova Anna
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: ewawachowicz