Przepis na kultowy sernik z rodzynkami. Doświadczone kucharki zawsze korzystały z 1 sztuczki
Sernik z rodzynkami wywołuje burzliwe dyskusje wśród smakoszy. Zwolennicy dodawania suszonego owocu cenią urozmaicenie delikatnej masy serowej. Przeciwnicy uważają, że sprawia, iż sernik traci na lekkości i smaku. Wystarczy jednak zastosować prosty patent polegający na ubiciu piany z białek, a ciasto będzie miało doskonałą konsystencję i nie wyjdzie zbite. Koniecznie spróbujcie — jeszcze pokochacie rodzynki w cieście.
Są smakosze, którzy nie wyobrażają sobie jedzenia sernika z rodzynkami. My zachęcamy jednak do przygotowania go w kultowej wersji z tym słodkim suszonym owocem. Nadaje on charakteru masie, a dzięki odpowiedniemu łączeniu składników nic nie opadnie. Tak pysznego deseru dawno nie skosztowaliście.
Przepis na wyśmienity sernik z rodzynkami
Składniki na ciasto:
480 g mąki pszennej
220 g cukru
250 g margaryny
1 duże jajo
1 żółtko
30 g śmietany 12%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
1 kg półtłustego twarogu, trzykrotnie zmielonego
175 g margaryny
5 jaj
220 g cukru
1,5 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g rodzynek
szczypta soli
Jak przygotować sernik z rodzynkami? Dodatek piany z białek sprawi, że będzie lekki niczym chmurka
Przygotowanie deseru rozpoczynamy od wyjęcia części produktów z lodówki. Wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej. Rozgrzewamy również piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza i przygotowujemy blachę, wykładając ją papierem do pieczenia.
Przygotowanie spodu sernika z rodzynkami:
Składniki umieszczamy w większej misce. Margarynę kroimy przy pomocy noża, a następnie dłońmi wyrabiamy masę. Gdy będzie elastyczna i jednolita, rozwałkowujemy ją na podsypanym mąką czystym blacie lub stolnicy. Ciastem pokrywamy dno wyłożonej blachy.
Przygotowanie masy serowej i pieczenie sernika z rodzynkami:
Rodzynki zalewamy gorącą wodą i moczymy przez kilka minut by zmiękły. Margarynę topimy w niewielkim rondelku i odstawiamy do przestudzenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę, dodając nieco soli.
W misce łączymy twaróg, żółtka, cukier, proszek budyniowy, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Nie przerywając mieszania, wlewamy margarynę. Dodajemy też odsączone z rodzynki.
Na koniec łączymy zawartość miski z pianą z białek i przenosimy ją na przygotowany wcześniej spód. Sernik z rodzynkami pieczemy przez 45 minut. Podajemy po ostygnięciu. Smacznego.
Po inne pomysły na wyśmienite serniki zajrzyjcie na naszą stronę. Szczególnie polecamy Izaurę z dodatkiem ciasta czekoladowego oraz smakowitą letnią niewymagającą pieczenia odsłonę tego deseru z nutą arbuza.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: