Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na kultowy sernik z rodzynkami. Doświadczone kucharki zawsze korzystały z 1 sztuczki

Przepis na kultowy sernik z rodzynkami. Doświadczone kucharki zawsze korzystały z 1 sztuczki

Przepis na kultowy sernik z rodzynkami
canva/-lvinst-

Sernik z rodzynkami wywołuje burzliwe dyskusje wśród smakoszy. Zwolennicy dodawania suszonego owocu cenią urozmaicenie delikatnej masy serowej. Przeciwnicy uważają, że sprawia, iż sernik traci na lekkości i smaku. Wystarczy jednak zastosować prosty patent polegający na ubiciu piany z białek, a ciasto będzie miało doskonałą konsystencję i nie wyjdzie zbite. Koniecznie spróbujcie — jeszcze pokochacie rodzynki w cieście.

Są smakosze, którzy nie wyobrażają sobie jedzenia sernika z rodzynkami. My zachęcamy jednak do przygotowania go w kultowej wersji z tym słodkim suszonym owocem. Nadaje on charakteru masie, a dzięki odpowiedniemu łączeniu składników nic nie opadnie. Tak pysznego deseru dawno nie skosztowaliście.

Przepis na wyśmienity sernik z rodzynkami

Składniki na ciasto:

  • 480 g mąki pszennej

  • 220 g cukru

  • 250 g margaryny

  • 1 duże jajo

  • 1 żółtko

  • 30 g śmietany 12%

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:

  • 1 kg półtłustego twarogu, trzykrotnie zmielonego

  • 175 g margaryny

  • 5 jaj

  • 220 g cukru

  • 1,5 opakowania budyniu waniliowego bez cukru

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 100 g rodzynek

  • szczypta soli

Jak przygotować sernik z rodzynkami? Dodatek piany z białek sprawi, że będzie lekki niczym chmurka

Przygotowanie deseru rozpoczynamy od wyjęcia części produktów z lodówki. Wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej. Rozgrzewamy również piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza i przygotowujemy blachę, wykładając ją papierem do pieczenia.

Przygotowanie spodu sernika z rodzynkami:

Składniki umieszczamy w większej misce. Margarynę kroimy przy pomocy noża, a następnie dłońmi wyrabiamy masę. Gdy będzie elastyczna i jednolita, rozwałkowujemy ją na podsypanym mąką czystym blacie lub stolnicy. Ciastem pokrywamy dno wyłożonej blachy.

Przygotowanie masy serowej i pieczenie sernika z rodzynkami:

Rodzynki zalewamy gorącą wodą i moczymy przez kilka minut by zmiękły. Margarynę topimy w niewielkim rondelku i odstawiamy do przestudzenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę, dodając nieco soli.

W misce łączymy twaróg, żółtka, cukier, proszek budyniowy, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Nie przerywając mieszania, wlewamy margarynę. Dodajemy też odsączone z rodzynki.

Na koniec łączymy zawartość miski z pianą z białek i przenosimy ją na przygotowany wcześniej spód. Sernik z rodzynkami pieczemy przez 45 minut. Podajemy po ostygnięciu. Smacznego.

Po inne pomysły na wyśmienite serniki zajrzyjcie na naszą stronę. Szczególnie polecamy Izaurę z dodatkiem ciasta czekoladowego oraz smakowitą letnią niewymagającą pieczenia odsłonę tego deseru z nutą arbuza.

Sernik z rodzynkami jest pyszny
canva/Image Professionals GmbH

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: