Wspaniały deser lodowy w pucharkach. Pokaźna porcja ochłody
Jeśli szukacie orzeźwienia, sięgnijcie po coś zdrowego i smacznego. Tak, jak nasz wspaniały deser lodowy w pucharkach. Łatwo przygotujecie go ze świeżych owoców i śmietanki. Będzie pokaźną porcją ochłody na lato i na każdy ciepły dzień. Udekorujcie go tak, jak lubicie np. świeżymi owocami, rurkami waflowymi. W sklepach przez cały rok można kupić różne rodzaje lodów. Jednak nie trzeba być znawcą, by wiedzieć, że kupne lody są mniej naturalne od tych zrobionych domowym sposobem. A, że przygotowanie tych ostatnich nie jest trudne, ani czasochłonne, warto to zrobić choć raz. Choćby po to, by zobaczyć, na czym polega smakowa różnica.
Pamiętajcie o tym, że lody robi się dość szybko, jednak potrzebują dobrych kilku godzin mrożenia. Dlatego przygotujcie je odpowiednio wcześniej. Dłuższe mrożenie też im nie zaszkodzi.
Przepis na deser lodowy
Składniki:
70 dag czerwonych porzeczek
25 dag cukru pudru
4 gałązki świeżej mięty
30 dag truskawek
25 dag malin
15 dag cukru
1 łyżka soku z cytryny
400 ml śmietanki 36 proc.
200 ml ajerkoniaku
5 dag skórki pomarańczowej
1 wafelek do lodów lub kawałek wafla tortowego
Przygotowanie domowych lodów
Na sorbet porzeczkowy porzeczki opłucz, osusz, odszypułkuj. Wsyp do garnka, skrop 5 łyżkami wody, duś pod przykryciem 5 minut. Przetrzyj przez sito, wymieszaj z cukrem pudrem, gotuj 5 minut.
Dodaj rozgniecione gałązki mięty, przykryj, pozostaw do wystygnięcia. Gałązki wyjmij, a syrop przelej do pojemnika, zamknij i wstaw do zamrażarki na 4 godziny.
Na sorbet truskawkowo-malinowy owoce oczyść, zmiksuj z cukrem i sokiem z cytryny. Przełóż do pojemnika, zamknij, wstaw do zamrażarki na 4 godziny.
Na lody wafelkowe schłodzoną kremówkę wymieszaj z ajerkoniakiem i ubij na sztywno. Połącz z pokruszonymi wafelkami i skórką pomarańczową. Przełóż do pojemnika, zamknij i wstaw do zamrażarki na 4 godziny.
Gdy lody zamrożą się (w razie potrzeby wydłuż czas nawet do 8-12 godzin), nakładaj je do pucharków przy pomocy łyżki do lodów. Udekoruj np. listkami mięty, świeżymi owocami.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na proste lody bananowe z dodatkiem kawy, a także na domowe lody truskawkowe.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać
Kultowa zupa owocowa. Niezapomniany smak ze wspomnień i dzieciństwa
Klasyczny przepis na galaretkowiec z mlekiem. Ciasto bez pieczenia
Źródło: mojegotowanie