Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wspaniały deser lodowy w pucharkach. Pokaźna porcja ochłody
Renata Materlińska
Renata Materlińska 16.08.2022 22:12

Wspaniały deser lodowy w pucharkach. Pokaźna porcja ochłody

lody
canva/Mizina, Getty Images

Jeśli szukacie orzeźwienia, sięgnijcie po coś zdrowego i smacznego. Tak, jak nasz wspaniały deser lodowy w pucharkach. Łatwo przygotujecie go ze świeżych owoców i śmietanki. Będzie pokaźną porcją ochłody na lato i na każdy ciepły dzień. Udekorujcie go tak, jak lubicie np. świeżymi owocami, rurkami waflowymi. W sklepach przez cały rok można kupić różne rodzaje lodów. Jednak nie trzeba być znawcą, by wiedzieć, że kupne lody są mniej naturalne od tych zrobionych domowym sposobem. A, że przygotowanie tych ostatnich nie jest trudne, ani czasochłonne, warto to zrobić choć raz. Choćby po to, by zobaczyć, na czym polega smakowa różnica.

Pamiętajcie o tym, że lody robi się dość szybko, jednak potrzebują dobrych kilku godzin mrożenia. Dlatego przygotujcie je odpowiednio wcześniej. Dłuższe mrożenie też im nie zaszkodzi.

Przepis na deser lodowy

Składniki:

  • 70 dag czerwonych porzeczek

  • 25 dag cukru pudru

  • 4 gałązki świeżej mięty

  • 30 dag truskawek

  • 25 dag malin

  • 15 dag cukru

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 400 ml śmietanki 36 proc.

  • 200 ml ajerkoniaku

  • 5 dag skórki pomarańczowej

  • 1 wafelek do lodów lub kawałek wafla tortowego

Przygotowanie domowych lodów

Na sorbet porzeczkowy porzeczki opłucz, osusz, odszypułkuj. Wsyp do garnka, skrop 5 łyżkami wody, duś pod przykryciem 5 minut. Przetrzyj przez sito, wymieszaj z cukrem pudrem, gotuj 5 minut.

Dodaj rozgniecione gałązki mięty, przykryj, pozostaw do wystygnięcia. Gałązki wyjmij, a syrop przelej do pojemnika, zamknij i wstaw do zamrażarki na 4 godziny.

Na sorbet truskawkowo-malinowy owoce oczyść, zmiksuj z cukrem i sokiem z cytryny. Przełóż do pojemnika, zamknij, wstaw do zamrażarki na 4 godziny.

Na lody wafelkowe schłodzoną kremówkę wymieszaj z ajerkoniakiem i ubij na sztywno. Połącz z pokruszonymi wafelkami i skórką pomarańczową. Przełóż do pojemnika, zamknij i wstaw do zamrażarki na 4 godziny.

Gdy lody zamrożą się (w razie potrzeby wydłuż czas nawet do 8-12 godzin), nakładaj je do pucharków przy pomocy łyżki do lodów. Udekoruj np. listkami mięty, świeżymi owocami.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na proste lody bananowe z dodatkiem kawy, a także na domowe lody truskawkowe.

lody
Źródło zdjęcia: canva/Nikolay_Donetsk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojegotowanie