Przepis na niezapomnianą "zupę nic"
Zupa "nic" to proste, aczkolwiek bardzo pomysłowe danie, którego popularność przypadła na czasy PRL-u. Był to okres, w którym pojawiały się ogromne trudności ze zdobyciem wymyślnych produktów, co zmuszało sprytne panie domu do szukania pomysłowych przepisów na dania, z łatwodostępnych składników.
Okazuje się, że jeden z pierwszych przepisów na słynną zupę został opublikowany w Kurierze Szczecińskim w 1955 roku. Poniżej przypominamy tę wyjątkową recepturę. Warto, aby poznało ją kolejne pokolenie smakoszy!
Tylko na wyjątkowe okazje
Zupa "nic" to tak naprawdę słodki deser, który zrobimy z tanich składników, jakie z całą pewnością mamy pod ręką. Co ciekawe, dawniej był podawany przy wyjątkowych okazjach np. świąt kościelnych takich jak np. Boże Ciało.
Dzisiaj danie nieco odeszło w zapomnienie. Nie sposób go szukać w menu barów i restauracji. Dlatego, tym bardziej warto przyrządzić je w domowym zaciszu. Poniżej podajemy przepis na tę potrawę.
Przepis na zupę nic z 1955 roku
Potrzebne składniki:
15 dekagramów ryżu
3 razy tyle mleka, ile ryżu
3 żółtka
6 dekagramów cukru
wanilia
3 białka
1 i 1/4 litra mleka
Jak przyrządzić zupę nic?
Zgodnie z przepisem z lat 50 - tych ryż należy przebrać, a następnie rozkleić na brzegu płyty. W tym czasie powinniśmy również zagotować mleko, a następnie łyżka po łyżce nakładać na nie pianę z białek.
Następnie musimy oddzielić mleko od piany, wymieszać je z ubitymi z cukrem żółtkami i dodać ryż. Zupę możemy podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło.
Danie funkcjonuje również pod inną nazwą - zupa pływających wysp. Lekka mleczna zupa do dzisiaj budzi uśmiech na wielu twarzach.
Polecamy również przepisy na inne smakołyki z czasów PRL. Pisaliśmy m.in. o zimnych nóżkach oraz bloku czekoladowym.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: wikipedia/ se.pl