Przepis na orzeźwiającą surówkę z ogórka i kapusty
W upały między głównymi posiłkami warto podjadać zdrowe przekąski, które nieco nas orzeźwią. Do takich zdecydowanie należy surówka z ogórka i kapusty, która świetnie sprawdzi się jako zamiennik niezdrowej przekąski, a dodatkowo wspomoże nawodnienie organizmu. Wszystko za sprawą ogórka, który w 90% składa się właśnie z wody.
O tym, jakie produkty warto pić, gdy z nieba leje się żar, pisaliśmy niejednokrotnie. Wspominaliśmy też, jakich napojów lepiej unikać, gdy temperatury przekraczają 30 stopni Celsjusza.
Oprócz jednak odpowiedniego nawodnienia napojami, w upały warto też spożywać posiłki, które nieco nas orzeźwią. Choć surówka, którą proponujemy w tym artykule, z pewnością nie powinna zastąpić pełnowartościowego posiłku, może być traktowana jako przekąska między nimi lub jako dodatek do obiadu.
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Dlaczego warto jeść surówki?
Eksperci przekonują, że w ciągu dnia warto zjeść przynajmniej jedną surówkę lub sałatkę warzywną lub warzywno-owocową. Wszystko za sprawą cennych składników, które posiadają nieprzetworzone warzywa i owoce.
Surówki dostarczają organizmowi wiele witamin, minerałów i składników odżywczych. Dzięki nim organizm pracuje prawidłowo. Latem mamy dostęp do świeżych warzyw i owoców, dlatego powinniśmy z nich korzystać tzw. "pełną gębą".
Jakich składników potrzebujemy do przygotowania surówki?
Aby orzeźwiająca surówka wyszła jak najbardziej smakowita, będziemy potrzebować następujących składników:
1 ogórek
0,5 kg kapusty białej lub pekińskiej
1 papryczka chili
3 dymki posiekane ze szczypiorkiem
3 łyżki octu winnego
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki cukru
1 łyżeczka chili w proszku
1 łyżeczka czosnku w proszku
2 łyżeczki nasion sezamu czarnego
Źródło: Canva (Svetlina Lukienko)
Jak przygotować orzeźwiającą surówkę?
Na początek ogórka pokrój w cienkie plasterki. Kapustę poszatkuj. Odetnij ogonek papryczki i usuń pestki i pokrój w poprzek. Cebulki pokrój drobno razem ze szczypiorem.
W miseczce wymieszaj sos sojowy, ocet ryżowy i cukier. Wsyp do dużej miski poszatkowaną kapustę z ogórkiem i zalej je sosem. Dodaj sproszkowane chili lub oraz sezam i wszystko wymieszaj.
Surówkę podawaj posypaną szczypiorkiem. W lodówce można przechować ją do 7 dni.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: beszamel.se.pl