Jak przygotować sernik z rosą?
Sernik z rosą jest efektowną i niezwykle smaczną wersją popularnego deseru z twarogu. Jego przygotowanie wymaga nieco wysiłku, ale zachwyty gości i prośby o dokładkę zdecydowanie są tego warte. Ciasto uświetni zarówno rodzinne spotkania, jak i leniwe weekendowe popołudnia. Koniecznie go spróbujcie.
Sernik z bezą to pyszny i delikatny deser, który zachwyci wielu smakoszy. Odpowiednio go przygotowując, na powierzchni białek uzyskamy drobne krople — tzw. rosę. Sernik z jej dodatkiem wygląda bardzo atrakcyjnie. Zdradzaliśmy wam już, jak ten specjał przygotowuje siostra Anastazja. Dziś przedstawiamy prostszą recepturę, która również zachwyci smakiem.
Przepis na smaczny sernik z rosą na kruchym spodzie
Składniki na spód:
130 g masła
300 g mąki pszennej typ 450
100 g cukru pudru
1 jajo
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
1 kg twarogu, trzykrotnie mielonego w maszynce
2 jaja
4 żółtka
250 ml mleka
2 opakowania budyniu śmietankowego
1 szklanka cukru
125 ml oleju rzepakowego
Składniki na bezę:
6 białek
220 g drobnego cukru
Przygotowanie spodu:
Formę o wymiarach 25 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Składniki na spód umieszczamy w dużej misce.
Sprawnie je zagniatamy, aż do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto rozwałkowujemy na obsypanym mąka czystym blacie, formując z niego prostokąt. Placek przekładamy na dno formy. Pieczemy przez na około 15 minut.
Przygotowanie masy serowej:
W tym czasie ciasto powinno się ładnie zarumienić. Do miski wkładamy zmielony twaróg, dodajemy cukier oraz jajka i żółtka. Miksujemy, a następnie — nie wyłączając miksera — wsypujemy proszek budyniowa.
Wlewamy też olej oraz mleko. Dokładnie wszystko łączymy i przelewamy masę na podpieczony spód. Ponownie wstawiamy ciasto do piekarnika — tym razem na 45 minut.
Przygotowanie bezy z rosą:
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec stopniowo wsypując cukier. Przenosimy ją na wypieczone ciasto z serem. Zmniejszamy nastawę piekarnika do 150 stopni Celsjusza i umieszczamy w nim wypiek.
Pieczemy jeszcze przez 15 minut. Piana z białek powinna się nieco ściąć. Nie suszymy jej jak w przypadku przyrządzania tradycyjnej bezy. Sernik wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia.
Podczas tego procesu na powierzchni upieczonych białek powinny pojawić się kropelki karmelizowanego cukru. Sernik z rosą jest gotowy do podania. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/Yulia_Davidovich
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: wszystkiegoslodkiego