Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak przygotować sernik z rosą?

Jak przygotować sernik z rosą?

Sernik z rosą jest pyszny
canva/PingPongCat

Sernik z rosą jest efektowną i niezwykle smaczną wersją popularnego deseru z twarogu. Jego przygotowanie wymaga nieco wysiłku, ale zachwyty gości i prośby o dokładkę zdecydowanie są tego warte. Ciasto uświetni zarówno rodzinne spotkania, jak i leniwe weekendowe popołudnia. Koniecznie go spróbujcie.

Sernik z bezą to pyszny i delikatny deser, który zachwyci wielu smakoszy. Odpowiednio go przygotowując, na powierzchni białek uzyskamy drobne krople — tzw. rosę. Sernik z jej dodatkiem wygląda bardzo atrakcyjnie. Zdradzaliśmy wam już, jak ten specjał przygotowuje siostra Anastazja. Dziś przedstawiamy prostszą recepturę, która również zachwyci smakiem.

Przepis na smaczny sernik z rosą na kruchym spodzie

Składniki na spód:

  • 130 g masła

  • 300 g mąki pszennej typ 450

  • 100 g cukru pudru

  • 1 jajo

  • 2 żółtka

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu, trzykrotnie mielonego w maszynce

  • 2 jaja

  • 4 żółtka

  • 250 ml mleka

  • 2 opakowania budyniu śmietankowego

  • 1 szklanka cukru

  • 125 ml oleju rzepakowego

Składniki na bezę:

  • 6 białek

  • 220 g drobnego cukru

Przygotowanie spodu:

Formę o wymiarach 25 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Składniki na spód umieszczamy w dużej misce.

Sprawnie je zagniatamy, aż do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto rozwałkowujemy na obsypanym mąka czystym blacie, formując z niego prostokąt. Placek przekładamy na dno formy. Pieczemy przez na około 15 minut.

Przygotowanie masy serowej:

W tym czasie ciasto powinno się ładnie zarumienić. Do miski wkładamy zmielony twaróg, dodajemy cukier oraz jajka i żółtka. Miksujemy, a następnie — nie wyłączając miksera — wsypujemy proszek budyniowa.

Wlewamy też olej oraz mleko. Dokładnie wszystko łączymy i przelewamy masę na podpieczony spód. Ponownie wstawiamy ciasto do piekarnika — tym razem na 45 minut.

Przygotowanie bezy z rosą:

Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec stopniowo wsypując cukier. Przenosimy ją na wypieczone ciasto z serem. Zmniejszamy nastawę piekarnika do 150 stopni Celsjusza i umieszczamy w nim wypiek.

Pieczemy jeszcze przez 15 minut. Piana z białek powinna się nieco ściąć. Nie suszymy jej jak w przypadku przyrządzania tradycyjnej bezy. Sernik wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia.

Podczas tego procesu na powierzchni upieczonych białek powinny pojawić się kropelki karmelizowanego cukru. Sernik z rosą jest gotowy do podania. Smacznego.

Twaróg w misce
Wysokiej jakości twaróg to gwarancja uzyskania pysznego sernika

Źródło zdjęcia: canva/Yulia_Davidovich

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: wszystkiegoslodkiego

Zapraszamy na nasz Instagram