Smakosze.pl

canva/PingPongCat

Jak przygotować sernik z rosą?

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Sernik z rosą jest efektowną i niezwykle smaczną wersją popularnego deseru z twarogu. Jego przygotowanie wymaga nieco wysiłku, ale zachwyty gości i prośby o dokładkę zdecydowanie są tego warte. Ciasto uświetni zarówno rodzinne spotkania, jak i leniwe weekendowe popołudnia. Koniecznie go spróbujcie.

Sernik z bezą to pyszny i delikatny deser, który zachwyci wielu smakoszy. Odpowiednio go przygotowując, na powierzchni białek uzyskamy drobne krople — tzw. rosę. Sernik z jej dodatkiem wygląda bardzo atrakcyjnie. Zdradzaliśmy wam już, jak ten specjał przygotowuje siostra Anastazja . Dziś przedstawiamy prostszą recepturę, która również zachwyci smakiem.

Przepis na smaczny sernik z rosą na kruchym spodzie

Składniki na spód:
  • 130 g masła

  • 300 g mąki pszennej typ 450

  • 100 g cukru pudru

  • 1 jajo

  • 2 żółtka

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:
  • 1 kg twarogu, trzykrotnie mielonego w maszynce

  • 2 jaja

  • 4 żółtka

  • 250 ml mleka

  • 2 opakowania budyniu śmietankowego

  • 1 szklanka cukru

  • 125 ml oleju rzepakowego

  • 6 białek

  • 220 g drobnego cukru

Przygotowanie spodu:

Formę o wymiarach 25 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Składniki na spód umieszczamy w dużej misce.

Sprawnie je zagniatamy, aż do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto rozwałkowujemy na obsypanym mąka czystym blacie, formując z niego prostokąt. Placek przekładamy na dno formy. Pieczemy przez na około 15 minut.

Przygotowanie masy serowej:

W tym czasie ciasto powinno się ładnie zarumienić. Do miski wkładamy zmielony twaróg, dodajemy cukier oraz jajka i żółtka. Miksujemy, a następnie — nie wyłączając miksera — wsypujemy proszek budyniowa.

Wlewamy też olej oraz mleko. Dokładnie wszystko łączymy i przelewamy masę na podpieczony spód. Ponownie wstawiamy ciasto do piekarnika — tym razem na 45 minut.

Przygotowanie bezy z rosą:

Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec stopniowo wsypując cukier. Przenosimy ją na wypieczone ciasto z serem. Zmniejszamy nastawę piekarnika do 150 stopni Celsjusza i umieszczamy w nim wypiek.

Pieczemy jeszcze przez 15 minut. Piana z białek powinna się nieco ściąć. Nie suszymy jej jak w przypadku przyrządzania tradycyjnej bezy. Sernik wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia.

Podczas tego procesu na powierzchni upieczonych białek powinny pojawić się kropelki karmelizowanego cukru. Sernik z rosą jest gotowy do podania. Smacznego.

Twaróg w misce
Wysokiej jakości twaróg to gwarancja uzyskania pysznego sernika

Źródło zdjęcia: canva/Yulia_Davidovich

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: wszystkiegoslodkiego

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Aromatyczna jajecznica po turecku jest lepsza niż tradycyjna. Wszystko przez 1 dodatek
Czytaj więcej >

Przepisy

Gessler robi świąteczne galaretki inaczej niż wszyscy. Ten składnik jest najważniejszy
Czytaj więcej >

Przepisy

Najprostsza surówka z cykorii. 2 dodatki i wyjdzie lepsza niż z restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie na mleku, nie na wodzie. Dietetyk zaleca owsiankę na uwielbianym napoju
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o pieczonych ziemniakach. Talarki są jeszcze prostsze i smaczniejsze
Czytaj więcej >

Przepisy

Kucharka pokazała przepis na ciasto na pierogi. Te proporcje są najlepsze
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]