Przepis na sos z mięsa mielonego do ziemniaków
Szukasz prostego, ale wyjątkowo smacznego obiadu z mięsem mielonym? Przygotuj je w sosie śmietanowym z dodatkiem ziół prowansalskich, pietruszki i gałki muszkatołowej. Sos do mięsa mielonego doskonale łączy się z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi. Danie jest aromatyczne i niezwykle smaczne. Sprawdź, jak je przygotować.
Z mięsa mielonego przygotowujemy głównie kotlety mielone, pulpety lub dodajemy do spaghetti. Wieprzowinę możemy również przygotować w delikatniejszej odsłonie z sosem śmietanowym i pietruszką. Danie jest niezwykle delikatne i smaczne, przez co błyskawicznie zniknie z talerzy.
Sos z mięsa mielonego smakuje doskonale z każdą formą ziemniaków. Możesz je ugotować, upiec w mundurkach lub przygotować z nich talarki. Ziemniaki świetnie komponują się z sosem śmietanowym i ziołami, a mięso mielone nada im wyraźnego smaku i sprawi, że posiłek będzie niezwykle sycący.
Przepis na sos z mięsa mielonego do ziemniaków
Składniki na 4 porcje:
500 g mięsa mielonego
200 g śmietany 18%
natka pietruszki
czerwona cebula
łyżeczka ziół prowansalskich
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
mąka pszenna do zagęszczenia
olej do smażenia
Jak przygotować sos do mięsa mielonego do ziemniaków?
Na oleju podsmaż posiekaną drobno cebulkę. Dodaj mięso mielone, sól, pieprz, zioła prowansalskie i smaż, aż mięso będzie miało jasny kolor, następnie wlej odrobinę wody, aby mięso zaczęło się gotować.
Mąkę wymieszaj z zimną wodą, aby powstał gęsty sos. Posiekaj natkę pietruszki.
Do mięsa wlej śmietanę, dodaj gałkę muszkatołową, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut. Wlej rozrobioną mąkę, oprósz pietruszką i mieszaj do uzyskania aksamitnego sosu.
Smacznego.