Smakosze.pl
Przepis na sos z mięsa mielonego do ziemniaków

canva/Vladimir Mironov

Przepis na sos z mięsa mielonego do ziemniaków

20 Października 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Szukasz prostego, ale wyjątkowo smacznego obiadu z mięsem mielonym? Przygotuj je w sosie śmietanowym z dodatkiem ziół prowansalskich, pietruszki i gałki muszkatołowej. Sos do mięsa mielonego doskonale łączy się z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi. Danie jest aromatyczne i niezwykle smaczne. Sprawdź, jak je przygotować.

Z mięsa mielonego przygotowujemy głównie kotlety mielone, pulpety lub dodajemy do spaghetti. Wieprzowinę możemy również przygotować w delikatniejszej odsłonie z sosem śmietanowym i pietruszką. Danie jest niezwykle delikatne i smaczne, przez co błyskawicznie zniknie z talerzy.

Sos z mięsa mielonego smakuje doskonale z każdą formą ziemniaków. Możesz je ugotować, upiec w mundurkach lub przygotować z nich talarki. Ziemniaki świetnie komponują się z sosem śmietanowym i ziołami, a mięso mielone nada im wyraźnego smaku i sprawi, że posiłek będzie niezwykle sycący.

Przepis na sos z mięsa mielonego do ziemniaków

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g mięsa mielonego

  • 200 g śmietany 18%

  • natka pietruszki

  • czerwona cebula

  • łyżeczka ziół prowansalskich

  • sól, pieprz

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • mąka pszenna do zagęszczenia

  • olej do smażenia

Jak przygotować sos do mięsa mielonego do ziemniaków?

Na oleju podsmaż posiekaną drobno cebulkę. Dodaj mięso mielone, sól, pieprz, zioła prowansalskie i smaż, aż mięso będzie miało jasny kolor, następnie wlej odrobinę wody, aby mięso zaczęło się gotować.

Mąkę wymieszaj z zimną wodą, aby powstał gęsty sos. Posiekaj natkę pietruszki.

Do mięsa wlej śmietanę, dodaj gałkę muszkatołową, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut. Wlej rozrobioną mąkę, oprósz pietruszką i mieszaj do uzyskania aksamitnego sosu.

Smacznego.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa solferino - przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
wypieki z ciasta francuskiego

Przepisy

Tanie, smaczne i szybkie pierogi z ciasta francuskiego. Farsz zaskakuje

Czytaj więcej >
ciasto Bounty

Przepisy

Obłędnie pyszne i proste kokosowe ciasto bounty

Czytaj więcej >
syrop z imbiru i kurkumy

Przepisy

Domowy syrop z imbiru z dodatkiem kurkumy

Czytaj więcej >
rosół orientalny

Przepisy

Pyszny i szybki rosół w orientalnym stylu

Czytaj więcej >
barszczyk czerwony

Przepisy

Ekspresowy barszcz czerwony od Ani Starmach

Czytaj więcej >