Przepis na makaron z truskawkami i serem
Makaron i truskawki wywołują często mieszane uczucia. Choć nie brakuje prawdziwych fanów tej potrawy, część ludzi na sam widok od razu krzywi się i odwraca wzrok. Jeśli należysz do miłośników tego letniego posiłku, przetestuj poniższe banalnie proste receptury.
Taki posiłek pozwala zachować energię na cały dzień pracy w ogrodzie, a przy okazji gotujący nie musi męczyć się przez wiele godzin podczas przyrządzania jedzenia. Polskie truskawki nie mają sobie równych i warto wykorzystać je na wszystkie możliwe sposoby - wszak sezon niedługo znowu się skończy, a my będziemy tęsknić do ich smaku.
Przepis na klasyczny makaron z truskawkami
Składniki:
150 g makaronu wstążki
400 g truskawek
3 - 4 łyżki cukru
1/3 szklanki śmietany homogenizowanej 18%
Zacznij od ugotowania makaronu w osolonej wodzie. Pamiętaj, aby ilość soli pozwoliła uzyskać słoność podobną jak w wodzie morskiej. Odcedź wstążki i odstaw je do pełnego wystudzenia. W międzyczasie zajmij się truskawkami.
Od każdego owocu odetnij lub oderwij szypułkę. Truskawki przemyj bieżącą wodą, aby oczyścić je z piasku i kurzu. Wrzuć jagody do blendera i zmiksuj je na gładki krem z dodatkiem cukru. Wlej śmietanę i wymieszaj. Kilka truskawek potnij na ćwiartki. W misce lub na talerzu połóż makaron, zalej go sosem i ozdób ćwiartkami. Smacznego.
Na naszej stronie zamieściliśmy także mnóstwo innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą ci się spodobać. Przeczytaj ten artykuł, w którym wyjaśniamy, czy szypułki truskawek są jadalne. W tym tekście zdradzamy najlepszy sposób na mrożenie dużych ilości klusek śląskich. Powyższy kadr pochodzi z filmu na kanale "Prosty przepis na" na YouTube.
Przepis na makaron z truskawkami i twarogiem
Składniki:
250 g makaronu świderki
350 g truskawek
5 łyżek cukru
3 łyżki śmietany 18%
250 g twarogu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
sól
cukier
Jak w przypadku wcześniejszego przepisu, także na początku ugotuj makaron. Nie kieruj się wskazówkami na opakowaniu - aby ugotował się al dente, trzymaj go w osolonym wrzątku ok. 2 minuty krócej, niż zaleca producent. Odcedź i odstaw do wystudzenia.
Źródło: al62, Getty Images
Truskawki odszypułkuj i odstaw na bok kilka najładniejszych sztuk. Resztę wrzuć do blendera i zmiksuj z 3 łyżkami cukru na gładki sos. W osobnej misce umieść twaróg, dodaj do niego resztę cukru, wlej ekstrakt waniliowy oraz śmietanę. Utrzyj całość.
Makaron wrzuć do twarogu i wymieszaj go z nim. Wyłóż porcję makaronu z serem, zalej sosem truskawkowym i ozdób przeciętymi na pół truskawkami. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuron.com.pl; kwestiasmaku.com