Kotlety siekane z kurczaka są doskonałą alternatywą dla schabowych i mielonych. Robi się je łatwo i szybko, a zachwycają soczystością i delikatnością. Dziś ich smak podkreślimy dodatkiem pieczarek i aromatycznych przypraw. Wyjdą przepyszne, musicie ich spróbować.
Pokrojony w kosteczkę kurczak wymieszany ze startymi pieczarkami i żółtym serem to zapowiedź pysznego obiadu. Składniki wystarczy wzbogacić kilkoma dodatkami, by powstała masa na doskonałe kotlety.
Przepis na kotlety siekane z kurczaka
Składniki:400 g piersi z kurczaka
150 g pieczarek
1 średnia cebula
2 duże jaja
2 łyżki mąki pszennej
2-3 łyżki startego żółtego sera
2 ząbki czosnku
1 łyżka śmietany
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić kotlety siekane z kurczaka? Znamy prosty patent na obiad
Zaczynamy od przygotowania kurczaka. Usuwamy z niego błony, a następnie kroimy go w drobną kostkę. Umieszczamy ją w misce. Do naczynia ścieramy oczyszczone pieczarki, korzystając z tarki o większych oczkach.
Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Dodajemy ją do pozostałych składników wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na koniec wrzucamy starty na tarce o średnich oczkach ser żółty oraz mąkę pszenną, śmietanę i jaja. Całość mieszamy i doprawiamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką kładziemy porcje masy na kotlety. Delikatnie je spłaszczamy i smażymy po 4 minuty z każdej strony. Kotlety siekane osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na smakowity obiad dla całej rodziny. Spróbujcie koniecznie pysznych kotletów schabowych bez panierki . Być może spodobają wam się także pieczone skrzydełka z kurczaka .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Magda Gessler gotuje na święta bigos szlachecki. 2 dodatki odmieniają jego smak. Wychodzi obłędny
Gotujesz rosół pod przykryciem? Szefowie kuchni podpowiadają kiedy ją stosować. Warto ich posłuchać
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama