Smakosze.pl
kotlety siekane

canva/oksanashufrych

Ekspresowe kotlety siekane. Delikatne, soczyste i pełne smaku. Rodzina się nimi zachwyci

24 Listopada 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kotlety siekane z kurczaka są doskonałą alternatywą dla schabowych i mielonych. Robi się je łatwo i szybko, a zachwycają soczystością i delikatnością. Dziś ich smak podkreślimy dodatkiem pieczarek i aromatycznych przypraw. Wyjdą przepyszne, musicie ich spróbować.

Pokrojony w kosteczkę kurczak wymieszany ze startymi pieczarkami i żółtym serem to zapowiedź pysznego obiadu. Składniki wystarczy wzbogacić kilkoma dodatkami, by powstała masa na doskonałe kotlety.

magda gessler bigos

Magda Gessler gotuje na święta bigos szlachecki. 2 dodatki odmieniają jego smak. Wychodzi obłędny

CZYTAJ DALEJ

Przepis na kotlety siekane z kurczaka

Składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka

  • 150 g pieczarek

  • 1 średnia cebula

  • 2 duże jaja

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 2-3 łyżki startego żółtego sera

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka śmietany

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • sól i pieprz

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić kotlety siekane z kurczaka? Znamy prosty patent na obiad

Zaczynamy od przygotowania kurczaka. Usuwamy z niego błony, a następnie kroimy go w drobną kostkę. Umieszczamy ją w misce. Do naczynia ścieramy oczyszczone pieczarki, korzystając z tarki o większych oczkach.

Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Dodajemy ją do pozostałych składników wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na koniec wrzucamy starty na tarce o średnich oczkach ser żółty oraz mąkę pszenną, śmietanę i jaja. Całość mieszamy i doprawiamy.

Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką kładziemy porcje masy na kotlety. Delikatnie je spłaszczamy i smażymy po 4 minuty z każdej strony. Kotlety siekane osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na smakowity obiad dla całej rodziny. Spróbujcie koniecznie pysznych kotletów schabowych bez panierki. Być może spodobają wam się także pieczone skrzydełka z kurczaka.

Kotlety siekane z kurczaka są znakomite

canva/shomova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Fasola z suszonymi śliwkami Ewy Wachowicz

Przepisy

Niebywałe, z czym Wachowicz podaje fasolę. Idealny duet na Święta Bożego Narodzenia

Czytaj więcej >
Śledzie w maślance

Przepisy

Ani mleko, ani woda. Koniecznie wymocz śledzie w innym produkcie, będą lżejsze dla żołądka

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty patent na soczyste kotlety mielone. Wyjdą jak z restauracji

Czytaj więcej >
Ciasto ucierane z jabłkiem - idealne na Dzień Ciasta

Przepisy

Dziś obchodzimy Dzień Ciasta. Zdradzamy najszybszy przepis na uwielbiany smakołyk

Czytaj więcej >
Przekąska na mundial z ziemniaków

Przepisy

Zapomnij o chipsach i kanapce Drwala. Lepszą przekąską na Mundial będą pieczone ziemniaki

Czytaj więcej >
duszona marchewka

Przepisy

Duszona marchewka do obiadu. Nie znajdziesz lepszego dodatku do mielonych i pulpetów

Czytaj więcej >