Przysmak z PRL powraca w wielkiej formie. Żałuję, że tak późno sobie o nim przypomniałem
Pamiętacie PRL-owski hit? Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem kiedyś spotykało się na każdym kroku, dziś nie jest już tak popularny. Jednak ta lekko podkręcona wersja sprawia, że chce się do niego wrócić.
Jabłka z cynamonem – klasyka kuchni
Były postrachem szkolnych stołówek i garkuchni obozów harcerskich. Serwowane jako obiad – czy raczej zamiast obiadu – przypominały często bardziej kleik ryżowy, niż posiłek z prawdziwego zdarzenia. Ale przecież połączenie jabłek z cynamonem to jedno z najbardziej klasycznych zestawień w historii gotowania.
A do tego ciasto oparte na ryżu, świetny pomysł na zastąpienie produktów na bazie mąki, których czasem za dużo w naszym życiu. Przy odrobinie chęci, z naszego piekarnika wyjdzie potrawa, która ma szanse podbić serca domowników.
Zrobiłem zapiekankę według przepisu Kuronia. Nie wierzyłem, że tak proste składniki dadzą tak pyszny efektPieczemy ryż z jabłkami
Ilustracje do tego tekstu zaczerpnęliśmy z kanału kulinarnego Pyszny Zakątek. Autorka używa tam zaledwie łyżeczki cynamonu na cztery jabłka. Zalecamy jednak więcej odwagi w przyprawianiu owoców. To w końcu ryż z jabłkami i cynamonem!
Składniki
- 1 szklanka ryżu
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 4 jabłka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki cukru
- 40-50 g powideł (np. śliwkowych)
- 3-4 łyżeczki cynamonu
Pieczemy ryż z jabłkami i cynamonem
Wlewamy do garnka dwie szklanki mleka i szklankę wody. Podgrzewamy i wsypujemy ryż. Zmniejszamy ogień, mieszamy kilka razy i gotujemy na bardzo niskiej mocy palnika przez ok. 15-20 minut.
Do drugiego garnka na tarce o grubych okach ścieramy jabłka, zasypujemy cynamonem i włączamy ogień. Prażymy jabłka, ciągle mieszając. Słodzimy łyżką cukru.
Pozostały cukier wsypujemy do ryżu, dodajemy masło i wbijamy jajka. Mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.
Połowę ugotowanego ryżu wykładamy do formy wysmarowanej tłuszczem. Uklepujemy, żeby powstała równa warstwa. Na niej rozprowadzamy powidła. Następnie do formy wrzucamy jabłka, rozprowadzamy ich warstwę równo na całą formę i przykrywamy ostatnią warstwą pozostałego ryżu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy przez 30 minut, a po wyjęciu z piekarnika lekko studzimy przed podaniem. Oczywiście, tradycyjnie można to danie podawać z gęstą śmietaną.
Wypróbuj też przepisy na tradycyjne przekładane wafle i przekąskę z banana i płatków owsianych.