Puszyste racuchy z dodatkiem skyru. Takich jeszcze nie jadłeś

Racuchy z dodatkiem skyru to pomysł na szybki, pożywny i pyszny posiłek dla najbliższych. Placuszki są wyjątkowo puszyste, lekkie, a podane z owocami lub cukrem pudrem błyskawicznie znikają z talerzy. Sprawdź, jak zrobić puszyste racuchy z dodatkiem skyru.
Racuchy to danie uwielbiane przez wszystkich. Słodkie, puszyste placuszki z dodatkiem jabłek to świetny pomysł na śniadanie, podwieczorek lub kolację na słodko. Smakują rewelacyjnie z dżemem, konfiturą lub cukrem pudrem. Do racuchów dodaj gęsty skyr, a będą jeszcze lepsze i bardziej puszyste.
Skyr pochodzi z krajów skandynawskich. Ten rodzaj jogurtu jest wyjątkowo gęsty i bogaty w białko i zdrowe kultury bakterii, które pozytywnie wpływają na pracę układu trawiennego. Skyr to również źródło wielu witamin, głównie z grupy B, dlatego powinniśmy na stałe włączyć go do naszej diety.
Zbliża się sezon letni, najlepszy na przetwory z owoców- tu poznasz przepis na wyśmienity, domowy dżem z truskawek, bez sztucznych konserwantów, bez ulepszaczy smaku. Taki dżem będzie idealny do racuchów, naleśników, ciast, gofrów i na kanapkę.
Puszyste racuchy z dodatkiem skyru
Składniki na 3-4 porcje:
2 jabłka
250 g mąki pszennej
jajko
pół łyżeczki proszku do pieczenia
250 ml gęstego jogurtu skyr
opakowanie cukru wanilinowego
2 łyżeczki cukru pudru
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić racuchy z dodatkiem skyru?
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, odsącz z nadmiaru soku. W misce wymieszaj jajko z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia, ponownie wymieszaj.
Do miski przełóż skyr i jabłka, mieszaj łyżką, aż składniki dobrze się połączą. Ciasto przekładaj na patelnię z rozgrzanym olejem i smaż po 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor. Racuchy podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.

Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Przepis na placki z sałatki jarzynowej. Idealny sposób na wykorzystanie resztek po Wielkanocy
Jak ekspresowo sparzyć kapustę na gołąbki? Zapomnij o garnku z wodą
Kultowy galaretkowiec na mleku. Najszybsze i najlepsze ciasto bez pieczenia
Źródło: przyslijprzepis.pl



































