Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Delikatny i piękny sernik z rosą. Nie ma ładniejszego ciasta na Komunię
Renata Materlińska
Renata Materlińska 29.04.2022 15:02

Delikatny i piękny sernik z rosą. Nie ma ładniejszego ciasta na Komunię

sernik z rosą
canva/PingPongCat

Urządzacie w najbliższym czasie rodzinną imprezę? Przygotujcie delikatny i piękny sernik z rosą. Nie ma ładniejszego ciasta na Komunię, a także na inne domowe uroczystości. Delikatny i puszysty jak chmurka, zachwyci gości i z pewnością jako pierwszy zniknie z patery.

Przepisów na serniki jest mnóstwo. Różnią się rodzajem użytego sera, rodzajem ciasta użytego do przygotowania spodu albo jego brakiem. Ważne są też dodatki, a także sposób pieczenia. Choć można też przygotować sernik na zimno.

Dziś prezentujemy wam przepis na jeden z bardziej efektownych serników. Znajdziecie w nim kruchy spód, delikatną masę serową i lekką piankę. Wierzch ciasta wieńczy apetyczna rosa, która pojawia się na cieście po schłodzeniu. Serdecznie polecamy ten przepis.

Delikatny i piękny sernik z rosą

Składniki:

na spód:

  • 30 dag mąki pszennej

  • 13 dag masła

  • 10 dag cukru pudru

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2 żółtka

  • 1 jajko

na masę serową:

  • 1 kg mielonego twarogu

  • 20 dag cukru

  • 4 żółtka

  • 2 jajka

  • 2 budynie śmietankowe bez cukru

  • 1 szklanka mleka

  • 1/2 szklanki oleju

na piankę:

  • 6 białek

  • 22 dag cukru drobnego

Przygotowanie sernika

Dużą, prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. C.

Na ciasto masło posiekaj z mąką, rozkrusz w placach. Dodaj pozostałe składniki, zagnieć z nich gładkie ciasto.

Ciasto rozwałkuj na prostokąt o wielkości dna formy. Przełóż go do formy, ponakłuwaj widelcem. Piecz 15 minut na złoty kolor. Na masę serową twaróg zmiksuj z cukrem, żółtkami i jajkami. Dalej miksując, dodawaj do niego budynie, mleko i olej.

Masę serową wylej na podpieczony spód, równomiernie ją rozprowadź. Piecz całość ok. 45 minut.

Na piankę białka ubij na sztywno. Dalej ubijaj, dodając do nich stopniowo cukier. Ubij całość na sztywną pianę, wyłóż ją na masę serową.

Ciasto wstaw do piekarnika o temperaturze 150 st. C i piecz ok. 15 minut. Piana ma się tylko lekko ściąć.

Sernik wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia. W czasie studzenia pojawią się na nim kropelki rosy, czyli skarmelizowany cukier.

Po więcej inspiracji na pyszne serniki zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziecie tu na przykład recepturę na ekspresowy sernik, a także na sernik z trzech składników.

piana z białek
piana z białek

Źródło zdjęcia: canva/ChrisPleskach

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: wszystkiegoslodkiego

Tagi: Ciasto Ser Jajka