Smakosze.pl
Pyszna sałatka z rukolą i mozzarellą

canva/olgakr

Pyszna sałatka z rukolą i mozzarellą

18 Października 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Sałatka makaronowa z rukolą i mozzarellą to świetny pomysł na kolację lub pożywny lunch. Jest prosta w przygotowaniu i niezwykle smaczna, dzięki czemu możesz ją również przygotować na spotkanie z przyjaciółmi lub jako dodatek do zimnej płyty na większe uroczystości. Sprawdź, jak przygotować pyszną sałatkę z rukolą i mozzarellą.

Sałatka z rukolą i mozzarellą posiada doskonale dobrane składniki, dzięki którym na nowo odkryjesz smak sałatek makaronowych. Pomidorki koktajlowe, ogórek, oliwa dobrze komponują się z makaronem, rukolą i mozzarellą, nadając im wyjątkowego smaku. Całość polana jest aromatycznym sosem na bazie octu balsamicznego, oliwy i miodu.

Makaron penne jest makaronem, który doskonale łączy się zarówno z daniami na ciepło, jak i na zimno. Jest więc świetnym dodatkiem do sałatek sprawiając, że danie jest pyszne i bardzo pożywne. Sałatka z rukolą i mozzarellą jest delikatna i bardzo smaczna, a sos nadaje jej charakteru i wyrazistości.

Z makaronu penne przygotujesz równie szybki obiad dla całej rodziny. Tu znajdziesz pomysł na pyszną zapiekankę z szynką parmeńską i mozzarellą.

Przepis na pyszną sałatkę z rukolą i mozzarellą

Składniki na 5-6 porcji:

  • 200 g makaronu penne

  • 240 g pomidorków koktajlowych

  • 150 g mozzarelli w małych kulkach (opakowanie)

  • mała czerwona cebula

  • garść rukoli

  • garść czarnych oliwek

  • ogórek zielony

  • po 2 łyżki octu balsamicznego, oliwy, miodu

  • sól, pieprz

Jak przygotować pyszną sałatkę z rukolą i mozzarellą?

Ugotuj makaron al dente, odcedź i ostudź pod bieżącą wodą, następnie odstaw do całkowitego odsączenia wody. Odsącz również kulki mozzarelli.

Do dużej miski włóż pokrojonego w kostkę ogórka, przekrojone pomidorki, posiekaną cebulkę i rukolę. Dodaj makaron, mozzarellę, oliwki.

Przygotuj sos: do szklanki wlej ocet balsamiczny, oliwę, miód. Całość dokładnie wymieszaj i wlej do sałatki. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.

Smacznego.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

syrop z imbiru i kurkumy

Przepisy

Domowy syrop z imbiru z dodatkiem kurkumy

Czytaj więcej >
rosół orientalny

Przepisy

Pyszny i szybki rosół w orientalnym stylu

Czytaj więcej >
barszczyk czerwony

Przepisy

Ekspresowy barszcz czerwony od Ani Starmach

Czytaj więcej >

Przepisy

Sałatka ziemniaczana ze śledziem

Czytaj więcej >
Kotlety schabowe z ziemniakami i kapustą

Przepisy

Prosty patent na soczyste kotlety schabowe bez namaczania

Czytaj więcej >
Sernik z rosą

Przepisy

Niezawodny przepis na sernik ze złocistą rosą

Czytaj więcej >