Smakosze.pl
Pyszna surówka z marchewki i jabłka

canva/matka_Wariatka

Pyszna surówka z marchewki i jabłka. Pikanterii dodaje jej 1 popularny produkt

22 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Surówka z marchewki zazwyczaj przygotowywana jest z dodatkiem jabłka. Uzupełnienie smakowitego sosu na bazie śmietany o tarty chrzan sprawi, że smakołyk nabierze charakteru. Spodoba się wam bardziej niż klasyczny słodki miks.

Surówka z marchewki jest jednym z prostszych dodatków do drugiego dania. Smakowite warzywo warto połączyć ze słodkim jabłkiem i chrzanem. Lekko ostra i chrupiąca kompozycja spodoba się nawet najbardziej wybrednym domownikom.

Klopsiki w sosie koperkowym miękkie niczym aksamit

Klopsiki w sosie koperkowym miękkie niczym aksamit. Smakują jak na obiedzie u mamy

CZYTAJ DALEJ

Przepis na pikantną surówkę z marchewki

Składniki:

  • 4 średniej wielkości marchewki

  • 2 niezbyt duże jabłka

  • 5-6 cm kawałek korzenia chrzanu

  • 3 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego

  • pół łyżeczki cukru lub innego słodzika (opcjonalnie)

  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny

Przygotowanie pikantnej surówki z marchewki:

Marchewki i jabłka myjemy. W większej misce umieszczamy sok z cytryny. Chrzan obieramy i ścieramy go wprost do naczynia z kwaśnym dodatkiem. Sprawnie łączymy. Dzięki temu trikowi chrzan nie ściemnieje.

Do mieszanki ścieramy dopiero co obrane jabłko i ponownie wszystko mieszamy. Takie postępowanie pozwoli nam zachować ładny wygląd owocu. Na koniec dodajemy obraną i startą marchew. Jeśli jest młoda, skórkę warzywa warto pozostawić.

Wymieszaną zawartość miski łączymy ze śmietaną lub jogurtem. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy cukrem albo słodzikiem. Surówkę z marchewki możemy schłodzić przed podaniem.

Po więcej smakowitych warzywnych kompozycji, idealnych do obiadu, zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule zdradzamy sekret słodkiej surówki z selera korzeniowego i żurawiny. Ten natomiast zawiera smakowitą recepturę na wyrazisty rarytas z porów.

Surówka z marchewki nabierze charakteru, gdy dodamy do niej chrzanu

canva/manyakotic

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: praktykulinarni

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Racuchy na kefirze

Przepisy

Obłędnie puszyste racuchy na kefirze. Zdradzamy najlepszy babciny przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Doskonały przepis na jagodzianki. Największy lipcowy przysmak

Czytaj więcej >
kurczak w cieście francuskim

Przepisy

Delikatny filet z kurczaka pieczony w cieście francuskim. Doskonały pomysł na obiad lub kolacje

Czytaj więcej >

Przepisy

Ekspresowe placki ziemniaczane bez smażenia. Z 1 dodatkiem smakują najlepiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Makłowicz dodaje ziemniaki do sernika. Powód może zachwycić, każdy marzy o takim efekcie

Czytaj więcej >
Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie

Przepisy

Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie. Biją na głowę cukinię i ogórki

Czytaj więcej >