Pyszna surówka z marchewki i jabłka. Pikanterii dodaje jej 1 popularny produkt
Surówka z marchewki zazwyczaj przygotowywana jest z dodatkiem jabłka. Uzupełnienie smakowitego sosu na bazie śmietany o tarty chrzan sprawi, że smakołyk nabierze charakteru. Spodoba się wam bardziej niż klasyczny słodki miks.
Surówka z marchewki jest jednym z prostszych dodatków do drugiego dania. Smakowite warzywo warto połączyć ze słodkim jabłkiem i chrzanem. Lekko ostra i chrupiąca kompozycja spodoba się nawet najbardziej wybrednym domownikom.
Przepis na pikantną surówkę z marchewki
Składniki:
4 średniej wielkości marchewki
2 niezbyt duże jabłka
5-6 cm kawałek korzenia chrzanu
3 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
pół łyżeczki cukru lub innego słodzika (opcjonalnie)
1-2 łyżeczki soku z cytryny
Przygotowanie pikantnej surówki z marchewki:
Marchewki i jabłka myjemy. W większej misce umieszczamy sok z cytryny. Chrzan obieramy i ścieramy go wprost do naczynia z kwaśnym dodatkiem. Sprawnie łączymy. Dzięki temu trikowi chrzan nie ściemnieje.
Do mieszanki ścieramy dopiero co obrane jabłko i ponownie wszystko mieszamy. Takie postępowanie pozwoli nam zachować ładny wygląd owocu. Na koniec dodajemy obraną i startą marchew. Jeśli jest młoda, skórkę warzywa warto pozostawić.
Wymieszaną zawartość miski łączymy ze śmietaną lub jogurtem. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy cukrem albo słodzikiem. Surówkę z marchewki możemy schłodzić przed podaniem.
Po więcej smakowitych warzywnych kompozycji, idealnych do obiadu, zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule zdradzamy sekret słodkiej surówki z selera korzeniowego i żurawiny. Ten natomiast zawiera smakowitą recepturę na wyrazisty rarytas z porów.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jaka ryba jest najlepsza na kotlety rybne? 1 nie kupuj pod żadnym pozorem
Kiszone ogórki smażone w panierce z bułki tartej. Rajski smak i wyjątkowa chrupkość
Dlaczego w dużej papryce rośnie niekiedy jej mniejsza wersja? Czy można ją bezpiecznie jeść?
Źródło: praktykulinarni