Smakosze.pl

canva/matka_Wariatka

Pyszna surówka z marchewki i jabłka. Pikanterii dodaje jej 1 popularny produkt

22 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Surówka z marchewki zazwyczaj przygotowywana jest z dodatkiem jabłka. Uzupełnienie smakowitego sosu na bazie śmietany o tarty chrzan sprawi, że smakołyk nabierze charakteru. Spodoba się wam bardziej niż klasyczny słodki miks.

Surówka z marchewki jest jednym z prostszych dodatków do drugiego dania. Smakowite warzywo warto połączyć ze słodkim jabłkiem i chrzanem. Lekko ostra i chrupiąca kompozycja spodoba się nawet najbardziej wybrednym domownikom.

Przepis na pikantną surówkę z marchewki

Składniki:
  • 4 średniej wielkości marchewki

  • 2 niezbyt duże jabłka

  • 5-6 cm kawałek korzenia chrzanu

  • 3 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego

  • pół łyżeczki cukru lub innego słodzika (opcjonalnie)

  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny

Przygotowanie pikantnej surówki z marchewki:

Marchewki i jabłka myjemy. W większej misce umieszczamy sok z cytryny. Chrzan obieramy i ścieramy go wprost do naczynia z kwaśnym dodatkiem. Sprawnie łączymy. Dzięki temu trikowi chrzan nie ściemnieje.

Do mieszanki ścieramy dopiero co obrane jabłko i ponownie wszystko mieszamy. Takie postępowanie pozwoli nam zachować ładny wygląd owocu. Na koniec dodajemy obraną i startą marchew. Jeśli jest młoda, skórkę warzywa warto pozostawić.

Wymieszaną zawartość miski łączymy ze śmietaną lub jogurtem. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy cukrem albo słodzikiem. Surówkę z marchewki możemy schłodzić przed podaniem.

Po więcej smakowitych warzywnych kompozycji, idealnych do obiadu, zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule zdradzamy sekret słodkiej surówki z selera korzeniowego i żurawiny . Ten natomiast zawiera smakowitą recepturę na wyrazisty rarytas z porów .

Surówka z marchewki nabierze charakteru, gdy dodamy do niej chrzanu
canva/manyakotic

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: praktykulinarni

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Wlej jajko do gorącego mleka. Po chwili zyskasz ogromny przysmak
Czytaj więcej >

Przepisy

Lepiej moczyć kajzerkę na mielone w wodzie, czy w mleku? Dla Gessler wybór jest jasny
Czytaj więcej >

Przepisy

Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, co Rozenek wrzuca do rosołu. Ten patent zachwalają szefowie kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa
Czytaj więcej >

Przepisy

Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]