Rano wybierz jedną z tych 3 herbat. Obniżają cholesterol, ułatwiają chudnięcie, zmniejszają ciśnienie
Choć herbata jest generalnie smacznym i zdrowym napojem, niektóre rodzaje są smaczniejsze i zdrowsze od innych. Można używać naparów tego specyficznego zioła, by m.in. regulować ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi. Oto najlepsze warianty.
Zdrowa herbata
Herbata to być może jeden z najzdrowszych nałogów Polaków. Choć kawa nie traci na popularności, a wręcz ją zyskuje, to właśnie herbata jest wciąż królową naszych napojów. I dobrze, bo ten ziołowy napar potrafi być bardzo zdrowy. Zwłaszcza jeśli wybierzemy odpowiedni.
Choć herbaty nie traktujemy zazwyczaj jako zioła, warto spojrzeć na nią w takiej właśnie perspektywie. To bogaty świat różnorodnych suszów liści i naparów, a w dalszej kolejności także wariantów – jak earl gray, assam, matcha, sencha czy pu-erh. Wielu z nas sięga przeważnie po czarną siekierę, a świat swoich doznań warto poszerzyć o kilka prozdrowotnych napojów.
Sposób cud na przechowywanie cebuli. Będzie świeża wiele miesięcyHerbata na cholesterol
Znając rozmaite właściwości herbaty możemy wskazać kilka takich, które pomogą w funkcjonowaniu naszego układu krwionośnego. Chodzi o kilka procesów – w tym obniżenie ciśnienia oraz regulację poziomu cholesterolu. O tym ostatnim oczywiście należy pamiętać, że jeśli w badaniach wychodzą nam nieprawidłowe poziomy tych tzw. lipoprotein, herbata nie może zastąpić wizyty u lekarza i poszukiwania źródeł nieprawidłowego funkcjonowania organizmu.
Do dodatkowych zalet herbat należy ich odchudzające działanie. Przyspieszając przemianę materii, powodują one chudnięcie. A dieta odchudzająca dla wielu może być sama w sobie dbałością o serce i układ krwionośny, bo ich szwankowanie często współwystępuje z nadwagą. Przy tym czas już między bajki włożyć pokutujące dawniej przekonanie, że herbata odwadnia. Picie jej jest tak samo korzystne z punktu widzenia nawodnienia organizmu jak i picie wody. Jakie herbaty więc warto pić?
Herbaty na ciśnienie i cholesterol
Po pierwsze, wciąż zbyt rzadko sięgamy po zieloną odmianę herbaty. Ma ona lżejszy smak i jaśniejszy kolor, bo jej liście nie są w pełni utlenione. Parzymy ją w nieco niższej temperaturze niż tę czarną, a pita regularnie obniża poziom tzw. złego cholesterolu, czyli LDL i obniża ciśnienie. Dobrze też działa na mikroflorę jelitową.
Drugim napojem, który popularny jest tylko gdzieniegdzie, jest yerba mate. Nie jest liśćmi krzewu herbacianego, ale ostrokrzewu paragwajskiego. Zawiera ona nieco kofeiny i tradycyjnie przygotowujemy ją w tykwach. Herbatkę taką zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na kilka godzin, a następnie pijemy przez specjalną rurkę zakończoną sitkiem filtrującym fusy.
Wariantem herbaty również polecanym na regulację cholesterolu jest ta z dodatkiem hibiskusa – albo wyciąg z samego suszu tej rośliny. Nie tylko reguluje ona poziom cholesterolu, lecz także pomaga oczyścić tętnice ze złogów tłuszczowych, co jest ważnym elementem regulacji układu krwionośnego.
Poznaj też zdrowy dodatek do kawy regulujący poziom cukru we krwi i wypróbuj niezwykły składnik marynaty do grzybów.