Rewelacyjny patent na gołąbki. Zapomnij o pieczeniu
Gołąbki są na tyle uniwersalnym daniem, że istnieje wiele różnych przepisów na ich przygotowanie. Tym razem prezentujemy gołąbki gotowane na parze z farszem z indyka. Są delikatne, lżejsze dla żołądka i wyjątkowo pyszne.
Jesteśmy przyzwyczajeni, że gołąbki podawane do naszego stołu wypełnione są farszem z wieprzowiny. Jeśli jesteś na diecie, lub chcesz zmienić swój jadłospis, nic nie stoi na przeszkodzie, aby spróbować ich innej wersji.
Dzięki zamianie wieprzowiny na indyka farsz zawiera mniej kalorii, przez co po posiłku człowiek czuje się lżej i przyjemniej. Dodatkowo w poniższej recepturze użyty został brązowy ryż, który dzięki dużej ilości błonnika reguluje pracę układu pokarmowego.
Przepis na gołąbki gotowane na parze
Składniki:
Gołąbki:
1 główka kapusty
2 cebule
pół szklanki brązowego ryżu
600 g mięsa z indyka
sól
pieprz
1 jajko
Sos:
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów krojonych
sól
łyżka octu balsamicznego
pieprz
garść natki pietruszki
Zacznij od wycięcia głąba z kapusty i oderwania wierzchnich liści. Sparz ją w garnku z osoloną wodą i powoli odrywaj liście, które odpowiednio zmiękły. Posiekaj cebulę w drobną kostkę i podsmaż na oleju.
Do miski wrzuć zmielone mięso z indyka, cebulę, jedno jajko, sól, pieprz oraz ugotowany na sypko brązowy ryż. Wymieszaj farsz i wypełnij nim gołąbki. Ułóż je w parownicy i gotuj przez 30 minut.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Drugą cebulę również posiekaj i podsmaż. Po chwili dodaj zmiażdżony czosnek oraz pomidory z puszki. Gotuj sos, aż stanie się gęsty. Dopraw go solą, pieprzem oraz octem. Przed polaniem gołąbków wrzuć do niego siekaną natkę pietruszki. Smacznego.
Po więcej przepisów na wyśmienite dania zapraszamy na naszą stronę. Znajdziecie na niej sposób na pyszny farsz do gołąbków, a także pyszną surówkę witaminową z kapusty.
Źródło: canva/Naked King, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kukbuk.pl