Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rewelacyjny patent na gołąbki. Zapomnij o pieczeniu
Adam Moskal
Adam Moskal 10.10.2021 02:00

Rewelacyjny patent na gołąbki. Zapomnij o pieczeniu

Gołąbki
canva/arfo, Getty Images

Gołąbki są na tyle uniwersalnym daniem, że istnieje wiele różnych przepisów na ich przygotowanie. Tym razem prezentujemy gołąbki gotowane na parze z farszem z indyka. Są delikatne, lżejsze dla żołądka i wyjątkowo pyszne.

Jesteśmy przyzwyczajeni, że gołąbki podawane do naszego stołu wypełnione są farszem z wieprzowiny. Jeśli jesteś na diecie, lub chcesz zmienić swój jadłospis, nic nie stoi na przeszkodzie, aby spróbować ich innej wersji.

Dzięki zamianie wieprzowiny na indyka farsz zawiera mniej kalorii, przez co po posiłku człowiek czuje się lżej i przyjemniej. Dodatkowo w poniższej recepturze użyty został brązowy ryż, który dzięki dużej ilości błonnika reguluje pracę układu pokarmowego.

Przepis na gołąbki gotowane na parze

Składniki:

Gołąbki:

  • 1 główka kapusty

  • 2 cebule

  • pół szklanki brązowego ryżu

  • 600 g mięsa z indyka

  • sól

  • pieprz

  • 1 jajko

Sos:

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 puszka pomidorów krojonych

  • sól

  • łyżka octu balsamicznego

  • pieprz

  • garść natki pietruszki

Zacznij od wycięcia głąba z kapusty i oderwania wierzchnich liści. Sparz ją w garnku z osoloną wodą i powoli odrywaj liście, które odpowiednio zmiękły. Posiekaj cebulę w drobną kostkę i podsmaż na oleju.

Do miski wrzuć zmielone mięso z indyka, cebulę, jedno jajko, sól, pieprz oraz ugotowany na sypko brązowy ryż. Wymieszaj farsz i wypełnij nim gołąbki. Ułóż je w parownicy i gotuj przez 30 minut.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Drugą cebulę również posiekaj i podsmaż. Po chwili dodaj zmiażdżony czosnek oraz pomidory z puszki. Gotuj sos, aż stanie się gęsty. Dopraw go solą, pieprzem oraz octem. Przed polaniem gołąbków wrzuć do niego siekaną natkę pietruszki. Smacznego.

Po więcej przepisów na wyśmienite dania zapraszamy na naszą stronę. Znajdziecie na niej sposób na pyszny farsz do gołąbków, a także pyszną surówkę witaminową z kapusty.

Gołąbki

Źródło: canva/Naked King, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kukbuk.pl

Zapraszamy na nasz Instagram