Smakosze.pl
Rozgrzewająca konfitura z pigwy. Bezcenne wsparcie na jesienne chłody

canva/minadezhda

Rozgrzewająca konfitura z pigwy. Bezcenne wsparcie na jesienne chłody

27 Września 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Konfitura z pigwy jest jednym z tych przetworów, które powinny pojawić się w każdej spiżarni. Konfitura jest słodka i pyszna, a dodatkowo rozgrzewa, wzmacnia odporność i pomaga w walce z przeziębieniem. To bezcenne wsparcie na jesienne chłody.

Konfitura z pigwy jest prosta w przygotowaniu i bardzo uniwersalna, dzięki czemu możemy podać ją z wieloma innymi produktami. Kromka chleba, gofry, naleśniki czy omlet podany z konfiturą rozgrzewającą smakują rewelacyjnie. Przetwory możemy dodać również do herbaty zimowej.

pumkin latte

Jak zrobić domowe pumkin spice latte? Zdradzamy recepture

CZYTAJ DALEJ

Do rozgrzewającej konfitury z pigwy dodajmy cynamon i cukier waniliowy. Konfitura będzie słodka i niezwykle aromatyczna. Cynamon wzmacnia również jej zdrowotne właściwości. Pigwa jest niezwykle zdrowym owocem, który dzięki witaminie C wzmacnia naszą odporność i pomaga w walce z przeziębieniem i grypą. Korzenna przyprawa natomiast działa przeciwzapalnie.

Konfiturę z pigwy musimy pasteryzować, aby zachowała smak i świeżość przez wiele miesięcy. Bardzo ważne jest również dokładne umycie i wyparzenie słoików zanim przełożymy do nich owoce. W przeciwnym razie konfitura z pigwy szybko się zepsuje i pojawi się na niej pleśń.

Rozgrzewająca konfitura z pigwy z cynamonem

Składniki:

  • 1,5 kg pigwy

  • 1 kg cukru

  • opakowanie cukru waniliowego

  • łyżeczka mielonego cynamonu

Jak zrobić konfiturę z pigwy? Konfitura jest bezcennym wsparciem na jesienne chłody

Pigwę umyj i pokrój w kostkę, nie obieraj ze skóry. Owoce przełóż do garnka, wsyp cukier, cukier waniliowy, cynamon i wlej szklankę zimnej wody. Wszystkie składniki gotuj na małym ogniu, aż pigwa będzie miękka i zmieni kolor na ciemniejszy.

W razie potrzeby dolej odrobinę zimnej wody podczas gotowania, żeby owoce się nie przypaliły. Gdy pigwa zgęstnieje, konfiturę przełóż do umytych i wyparzonych słoików. Słoiki pasteryzuj przez 15 minut i postaw do góry dnem, przykryj kocem i odstaw do całkowitego ostygnięcia. Zimne słoiki przełóż do spiżarni.

Na zimę przygotuj również konfiturę śliwkową z imbirem oraz słodkie gruszki w syropie. Przetwory błyskawicznie znikną z Twojej spiżarni.

Konfitura z pigwy

canva/minadezhda

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: wypiekibeaty

Tagi:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Śledzie w maślance

Przepisy

Ani mleko, ani woda. Koniecznie wymocz śledzie w innym produkcie, będą lżejsze dla żołądka

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty patent na soczyste kotlety mielone. Wyjdą jak z restauracji

Czytaj więcej >
Ciasto ucierane z jabłkiem - idealne na Dzień Ciasta

Przepisy

Dziś obchodzimy Dzień Ciasta. Zdradzamy najszybszy przepis na uwielbiany smakołyk

Czytaj więcej >
Przekąska na mundial z ziemniaków

Przepisy

Zapomnij o chipsach i kanapce Drwala. Lepszą przekąską na Mundial będą pieczone ziemniaki

Czytaj więcej >
duszona marchewka

Przepisy

Duszona marchewka do obiadu. Nie znajdziesz lepszego dodatku do mielonych i pulpetów

Czytaj więcej >
mini pizza

Przepisy

Mistrzowska mini pizza na mundial. Chrupiąca przekąska w sam raz do oglądania meczu

Czytaj więcej >