Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rozgrzewająca konfitura z pigwy. Bezcenne wsparcie na jesienne chłody
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 27.09.2022 22:33

Rozgrzewająca konfitura z pigwy. Bezcenne wsparcie na jesienne chłody

Rozgrzewająca konfitura z pigwy. Bezcenne wsparcie na jesienne chłody
canva/minadezhda

Konfitura z pigwy jest jednym z tych przetworów, które powinny pojawić się w każdej spiżarni. Konfitura jest słodka i pyszna, a dodatkowo rozgrzewa, wzmacnia odporność i pomaga w walce z przeziębieniem. To bezcenne wsparcie na jesienne chłody.

Konfitura z pigwy jest prosta w przygotowaniu i bardzo uniwersalna, dzięki czemu możemy podać ją z wieloma innymi produktami. Kromka chleba, gofry, naleśniki czy omlet podany z konfiturą rozgrzewającą smakują rewelacyjnie. Przetwory możemy dodać również do herbaty zimowej.

Do rozgrzewającej konfitury z pigwy dodajmy cynamon i cukier waniliowy. Konfitura będzie słodka i niezwykle aromatyczna. Cynamon wzmacnia również jej zdrowotne właściwości. Pigwa jest niezwykle zdrowym owocem, który dzięki witaminie C wzmacnia naszą odporność i pomaga w walce z przeziębieniem i grypą. Korzenna przyprawa natomiast działa przeciwzapalnie.

Konfiturę z pigwy musimy pasteryzować, aby zachowała smak i świeżość przez wiele miesięcy. Bardzo ważne jest również dokładne umycie i wyparzenie słoików zanim przełożymy do nich owoce. W przeciwnym razie konfitura z pigwy szybko się zepsuje i pojawi się na niej pleśń.

Rozgrzewająca konfitura z pigwy z cynamonem

Składniki:

  • 1,5 kg pigwy

  • 1 kg cukru

  • opakowanie cukru waniliowego

  • łyżeczka mielonego cynamonu

Jak zrobić konfiturę z pigwy? Konfitura jest bezcennym wsparciem na jesienne chłody

Pigwę umyj i pokrój w kostkę, nie obieraj ze skóry. Owoce przełóż do garnka, wsyp cukier, cukier waniliowy, cynamon i wlej szklankę zimnej wody. Wszystkie składniki gotuj na małym ogniu, aż pigwa będzie miękka i zmieni kolor na ciemniejszy.

W razie potrzeby dolej odrobinę zimnej wody podczas gotowania, żeby owoce się nie przypaliły. Gdy pigwa zgęstnieje, konfiturę przełóż do umytych i wyparzonych słoików. Słoiki pasteryzuj przez 15 minut i postaw do góry dnem, przykryj kocem i odstaw do całkowitego ostygnięcia. Zimne słoiki przełóż do spiżarni.

Na zimę przygotuj również konfiturę śliwkową z imbirem oraz słodkie gruszki w syropie. Przetwory błyskawicznie znikną z Twojej spiżarni.

Konfitura z pigwy
canva/minadezhda

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: wypiekibeaty