Rozpływające się w ustach kotlety schabowe pod serową pierzynką. Obiadowy hit w doskonałym wydaniu
Kotlety schabowe nie muszą być nudne. Wystarczy odrobina inwencji, aby wyczarować z nich zupełnie nowe danie. Skosztuj koniecznie bajecznych kotletów schabowych pod pierzynką z sera. Cała rodzina straci dla nich głowę.
Przygotowanie tych niebanalnych kotletów schabowych jest bardzo prostą sprawą. Dzięki pieczeniu mięsa w piekarniku zajmie to nawet mniej czasu, niż smażenie. Smakowitą pierzynkę możesz modyfikować według własnego uznania i dodać do niej ulubione składniki. Te kotlety schabowe to po prostu niebo w gębie.
Przepis na rewelacyjne kotlety schabowe pod serową pierzynką
Składniki:
4 grube plastry schabu środkowego
500 g pieczarek
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
pęczek koperku
6 łyżek majonezu
4 łyżki pikantnego ketchupu
1 szklanka tartego sera żółtego
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
Soczyste i delikatne kotlety schabowe krok po kroku
Mięso na kotlety schabowe oczyść z tłuszczu i błon. Każdy kawałek delikatnie rozbij tłuczkiem. W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą wszystkie przyprawy. Uzyskaną mieszanką natrzyj kotlety z obu stron.
Pieczarki oczyść i zetrzyj na tarce. Cebulę posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Koperek drobno pokrój. Wszystkie te składniki wymieszaj starannie z majonezem i ketchupem.
Kotlety schabowe ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj je przygotowanym wcześniej farszem i posyp starty serem żółtym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 15-20 minut. Po upływie tego czasu apetyczne kotlety schabowe gotowe są do podania. Dowiedz się jak smakują delikatne kotlety Pożarskiego. Szwajcarski sposób na kotlety schabowe jest nie do podrobienia.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ekspresowe rogaliki zrobisz z 2 składników. Nigdzie nie kupisz lepszych
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama