Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rozpływające się w ustach kotlety schabowe pod serową pierzynką. Obiadowy hit w doskonałym wydaniu
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 06.01.2023 17:22

Rozpływające się w ustach kotlety schabowe pod serową pierzynką. Obiadowy hit w doskonałym wydaniu

kotlety schabowe
Canva / Ann_Zhuravleva

Kotlety schabowe nie muszą być nudne. Wystarczy odrobina inwencji, aby wyczarować z nich zupełnie nowe danie. Skosztuj koniecznie bajecznych kotletów schabowych pod pierzynką z sera. Cała rodzina straci dla nich głowę.

Przygotowanie tych niebanalnych kotletów schabowych jest bardzo prostą sprawą. Dzięki pieczeniu mięsa w piekarniku zajmie to nawet mniej czasu, niż smażenie. Smakowitą pierzynkę możesz modyfikować według własnego uznania i dodać do niej ulubione składniki. Te kotlety schabowe to po prostu niebo w gębie.

Przepis na rewelacyjne kotlety schabowe pod serową pierzynką

Składniki:

  • 4 grube plastry schabu środkowego

  • 500 g pieczarek

  • 2 średnie cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • pęczek koperku

  • 6 łyżek majonezu

  • 4 łyżki pikantnego ketchupu

  • 1 szklanka tartego sera żółtego

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej

  • 1 łyżka ziół prowansalskich

  • 1 łyżeczka soli

  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Soczyste i delikatne kotlety schabowe krok po kroku

Mięso na kotlety schabowe oczyść z tłuszczu i błon. Każdy kawałek delikatnie rozbij tłuczkiem. W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą wszystkie przyprawy. Uzyskaną mieszanką natrzyj kotlety z obu stron.

Pieczarki oczyść i zetrzyj na tarce. Cebulę posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Koperek drobno pokrój. Wszystkie te składniki wymieszaj starannie z majonezem i ketchupem.

Kotlety schabowe ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj je przygotowanym wcześniej farszem i posyp starty serem żółtym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 15-20 minut. Po upływie tego czasu apetyczne kotlety schabowe gotowe są do podania. Dowiedz się jak smakują delikatne kotlety Pożarskiego. Szwajcarski sposób na kotlety schabowe jest nie do podrobienia.

Canva / Изображения пользователя jozzeppe
Canva / Изображения пользователя jozzeppe

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: