Sałatka grecka z jajkiem
Sałatka grecka z jajkiem to sałatka idealna na lunch, kolację, spotkania z przyjaciółmi. Sałatka jest pożywna, zdrowa, wygląda obłędnie i smakuje jeszcze lepiej. Sałatę możesz również podać do dań mięsnych i ryb. Poznaj przepis na sałatkę grecką z jajkiem.
Sałatka grecka z jajkiem to pomysł zarówno na samodzielne danie, jak i dodatek do potraw z grilla. Szaszłyki wieprzowe smakują genialnie w jej towarzystwie. Do sałatki możesz również podać świeże pieczywo, skropioną oliwą bagietkę lub zrobić grzanki czosnkowe.
Do sałatki wybieraj oryginalny ser feta, produkowany z mleka owczego lub z mieszanki mleka owczego z krowim. Sery sałatkowe lub sery typu feta wytwarzane są wyłącznie z mleka krowiego i nie mają już takiego smaku, co tradycyjny ser grecki.
Grecką sałatkę możesz również wzbogacić o ulubione warzywa, w tym kurczaka. Tu poznasz przepis na wyśmienitą sałatkę grecką z kurczakiem, idealną na pożywny lunch lub obiad.
Przepis na sałatkę grecką z jajkiem
Składniki na 4 duże porcje:
mix sałat z rukolą
ogórek zielony
garść pomidorów koktajlowych
pół opakowania sera feta
mała czerwona cebula
spora garść oliwek czerwonych
4 rzodkiewki
4 jajka
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
łyżeczka suszonego oregano
Jak zrobić sałatkę grecką z jajkiem?
Ugotuj jajka na twardo. Mix sałat rozłóż równo na 4 talerze, poukładaj na niej kolejno posiekaną cebulę, pokrojone pomidorki, rzodkiewki, ogórka, wyłóż całe oliwki.
Na górę poukładaj pokrojone w ćwiartki jajka, kostki sera feta, oprósz solą, pieprzem, oregano i solidnie skrop oliwą. Nie mieszaj składników, podaj sałatkę warstwowo, a będzie wyglądać bardzo estetycznie i apetycznie.