Sałatka z pieczarkami, groszkiem i jajkami - prosty przepis na pyszne danie
Sałatka z pieczarkami, groszkiem konserwowym i jajkami jest pożywną i bardzo smaczną sałatką, doskonałą na lunch, kolację lub imprezę. Jest prosta w przygotowaniu, tania i pyszna. Do zrobienia dania potrzebujesz kilku podstawowych składników, które na pewno masz w domu. Poznaj przepis na obłędną sałatkę z pieczarkami, groszkiem i jajkami.
Prosta sałatka z pieczarkami, groszkiem i jajkami jest królową niemal każdej imprezy. Jest sycąca i zawsze znika w błyskawicznym tempie. Sałatka doprawiona jest wyłącznie solą i pieprzem. Szczypiorek i majonez stanowią tutaj kluczową rolę, szczypiorek świetnie pasuje zarówno do pieczarek, groszku i jajek, majonez natomiast łączy wszystkie składniki.
Możesz również zrobić sałatkę w wersji light, zamieniając majonez na jogurt naturalny. Przed przygotowaniem sałatki ugotuj pieczarki, aby były miękkie, ale się nie rozpadały. Jajka również ugotuj na twardo chwilę wcześniej, aby ostygły przed krojeniem. Groszek natomiast odcedź na sitku, aby nie był wodnisty.
Jeśli szukasz pomysłu na oryginalną, imprezową sałatkę- przygotuj sałatkę z makaronem i mięsem mielonym oraz sałatkę z tortellini.
Przepis na sałatkę z pieczarkami, groszkiem i jajkami
Składniki na 5-6 porcji:
400 g pieczarek
4 jajka
pół puszki groszku konserwowego
szczypiorek
3 łyżki majonezu
sól, pieprz
Jak przygotować sałatkę z pieczarkami, groszkiem i jajkami?
Jajka ugotuj na twardo, pieczarki umyj, pokrój i wrzuć do osolonej, wrzącej wody i gotuj przez 5 minut, odcedź.
Do miski przełóż pokrojone w kostkę jajka na twardo, dodaj pieczarki, posiekany szczypiorek, majonez, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.
Smacznego.