Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ekspresowa sałatka z pieczarkami i kukurydzą
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 04.02.2022 01:00

Ekspresowa sałatka z pieczarkami i kukurydzą

Sałatka z pieczarkami i kukurydzą
canva/Ann_Zhuravleva

Sałatka z pieczarkami i kukurydzą z kurczakiem, serem żółtym i jajkami to świetny pomysł na szybką sałatkę imprezową, na spotkanie z przyjaciółmi i kolację lub pożywny lunch. Sałatkę dopraw majonezem, gęstym jogurtem naturalnym i posiekanym szczypiorkiem, a każdy będzie prosił o przepis. Sprawdź, jak zrobić sałatkę z pieczarkami i kukurydzą.

Sałatka z pieczarkami i kukurydzą to pyszna i bardzo szybka sałatka imprezowa, która posmakuje wszystkim. Duża ilość składników otulona majonezem i jogurtem wychodzi za każdym razem, wygląda bardzo apetycznie, a smakuje jeszcze lepiej.

Kurczaka i pieczarki przygotuj przed robieniem całej sałatki, aby ostygły po smażeniu. Filety przed smażeniem obtocz w przyprawie gyros, żeby naszły ciekawym smakiem. Kurczak gyros będzie dobrze komponował się z resztą składników.

Sałatka z pieczarkami i kukurydzą to również dobra opcja na pożywny lunch do pracy lub kolację dla całej rodziny. Jeśli masz ochotę na równie sycącą sałatkę- tu poznasz przepis na sałatę grecką z kurczakiem, jest świeża i przepyszna.

Przepis na sałatkę z pieczarkami i kukurydzą

Składniki na 5-6 porcji:

  • 2 piersi z kurczaka

  • pół małej kapusty pekińskiej

  • 3 jajka

  • puszka kukurydzy

  • 300 g pieczarek

  • cebula

  • szczypiorek

  • pół kostki sera żółtego

  • 3 łyżki majonezu

  • łyżka jogurtu

  • sól, pieprz

  • przyprawa gyros do kurczaka

  • 2 łyżki oleju do smażenia

  • łyżka masła

Jak zrobić sałatkę z pieczarkami i kukurydzą?

Mięso umyj, osusz, pokrój w małą kostkę, następnie obtocz w przyprawie gyros i wstaw do lodówki. W tym czasie ugotuj jajka na twardo, posiekaj kapustę pekińską, odsącz z zalewy kukurydzę, pokrój w kostkę ser.

Pieczarki umyj, pokrój, posiekaj cebulkę. Na maśle zeszklij cebulę, dodaj pieczarki, oprósz je solą, pieprzem i smaż, aż puszczą wodę, a następnie odparuje, odstaw do przestudzenia.

Podsmażone pieczarki na patelni

Źródło zdjęcia: canva/dompress Kurczaka usmaż na oleju, odstaw, żeby ostygł. Do większej miski włóż kapustę pekińską, dodaj kukurydzę, ser, pieczarki, pokrojone w kostkę jajka i kurczaka. Dodaj majonez, jogurt, pieprz, sól i dokładnie wymieszaj. Sałatkę oprósz posiekanym szczypiorkiem. Smacznego.