Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sałatka z ryżem i pieczarkami
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 10.12.2021 01:00

Sałatka z ryżem i pieczarkami

Sałatka z ryżem i pieczarkami
canva/milanfoto

Sałatka z ryżem i pieczarkami to pomysł na wyjątkową kolację lub lunch dla całej rodziny. Dzięki zawartości ryżu, sałatka jest bardzo sycącą. Grzyby dodają jej wyraźnego aromatu, całość otulona jest szczypiorkiem i majonezem. Poznaj przepis na wyśmienitą sałatkę z ryżem i pieczarkami.

Pieczarki są grzybami, które znalazły szerokie zastosowanie w kuchni, ponieważ łączą się niemal ze wszystkimi produktami, tworząc wyjątkowo smaczne dania. Jedną z takich potraw jest właśnie sałatka z ryżem, ogórkami, papryką i innymi składnikami. Do sałatki wykorzystaj ryż basmati lub jaśminowy, jest smaczniejszy ok klasycznego ryżu, a jego ziarna ładnie się prezentują.

Do sałatki dodaję majonez, jeśli jednak chcesz przygotować potrawę w wersji ligt, zamień go na gęsty jogurt naturalny lub jogurt grecki. Możesz również wymieszać jogurt z majonezem. Używam także domowych ogórków konserwowych, które przygotowałam wcześniej.

Jeśli lubisz sałatki na słodko- tu poznasz przepis na sałatkę z ryżem, kukurydzą i ananasem w majonezowym sosie, idealna na pyszny lunch lub kolację.

Przepis na sałatkę z ryżem i pieczarkami

Składniki na 4-5 porcji:

  • pół szklanki ryżu

  • 200 g pieczarek

  • 2 jajka

  • 3 ogórki konserwowe

  • czerwona papryka

  • cebula

  • pęczek szczypiorku

  • sól, pieprz

  • 4 łyżki majonezu

  • łyżka masła

Jak przygotować sałatkę z ryżem i pieczarkami?

Posiekaj cebulę, pokrój pieczarki, paprykę i ogórki, ugotuj na jajka na twardo i ryż w osolonej wodzie. Na maśle zeszklij cebulkę, dodaj grzyby, dopraw solą, pieprzem i smaż przez 7 minut na małym ogniu, odstaw do przestudzenia.

Smażone pieczarki

Zimny ryż przełóż do większej miski, dodaj pokrojoną paprykę, ogórki, jajka, chłodne pieczarki z cebulą. Całość oprósz posiekanym szczypiorkiem, dodaj majonez, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj. Sałatkę wstaw do lodówki na pół godziny, aby się dobrze schłodziła.