Sałatka z ryżem i pieczarkami
Sałatka z ryżem i pieczarkami to pomysł na wyjątkową kolację lub lunch dla całej rodziny. Dzięki zawartości ryżu, sałatka jest bardzo sycącą. Grzyby dodają jej wyraźnego aromatu, całość otulona jest szczypiorkiem i majonezem. Poznaj przepis na wyśmienitą sałatkę z ryżem i pieczarkami.
Pieczarki są grzybami, które znalazły szerokie zastosowanie w kuchni, ponieważ łączą się niemal ze wszystkimi produktami, tworząc wyjątkowo smaczne dania. Jedną z takich potraw jest właśnie sałatka z ryżem, ogórkami, papryką i innymi składnikami. Do sałatki wykorzystaj ryż basmati lub jaśminowy, jest smaczniejszy ok klasycznego ryżu, a jego ziarna ładnie się prezentują.
Do sałatki dodaję majonez, jeśli jednak chcesz przygotować potrawę w wersji ligt, zamień go na gęsty jogurt naturalny lub jogurt grecki. Możesz również wymieszać jogurt z majonezem. Używam także domowych ogórków konserwowych, które przygotowałam wcześniej.
Jeśli lubisz sałatki na słodko- tu poznasz przepis na sałatkę z ryżem, kukurydzą i ananasem w majonezowym sosie, idealna na pyszny lunch lub kolację.
Przepis na sałatkę z ryżem i pieczarkami
Składniki na 4-5 porcji:
pół szklanki ryżu
200 g pieczarek
2 jajka
3 ogórki konserwowe
czerwona papryka
cebula
pęczek szczypiorku
sól, pieprz
4 łyżki majonezu
łyżka masła
Jak przygotować sałatkę z ryżem i pieczarkami?
Posiekaj cebulę, pokrój pieczarki, paprykę i ogórki, ugotuj na jajka na twardo i ryż w osolonej wodzie. Na maśle zeszklij cebulkę, dodaj grzyby, dopraw solą, pieprzem i smaż przez 7 minut na małym ogniu, odstaw do przestudzenia.
Zimny ryż przełóż do większej miski, dodaj pokrojoną paprykę, ogórki, jajka, chłodne pieczarki z cebulą. Całość oprósz posiekanym szczypiorkiem, dodaj majonez, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj. Sałatkę wstaw do lodówki na pół godziny, aby się dobrze schłodziła.