Schabowe inne niż wszystkie. Chrupiące lecz doskonałe do odgrzewania
Poznajcie przepis na schabowe inne niż wszystkie. Wyróżnia je fakt, że są chrupiące, a zarazem doskonałe do odgrzewania. Po usmażeniu obkłada się je kilkoma składnikami i zapieka. Dzięki temu nie wysychają i nie twardnieją i po podgrzaniu można je zaserwować nawet następnego dnia.
Kotlety schabowe na stałe wpisały się w polskie menu. Choć jemy je często, mamy ochotę na więcej. Smakują bowiem doskonale i są łatwe do przygotowania. Jedynym ich mankamentem jest fakt, że następnego dnia nie smakują już tak dobrze.
Na szczęście mamy proste rozwiązanie tego problemu. Po usmażeniu kotlety wystarczy obłożyć, np. plasterkami warzyw i sera, a potem zapiec. Schabowe pozostaną chrupiące, a składniki na wierzchu nie pozwolą im się wysuszyć i dodadzą im smaku.
Chrupiące schabowe z piekarnika
Składniki:
6 plastrów schabu
1/2 szklanki mąki
1 jajko
1 szklanka tartej bułki
sól, pieprz
smalec lub olej do smażenia
2 duże pomidory
1 łyżka kaparów
6 plastrów żółtego sera
natka pietruszki
Przygotowanie zapiekanych kotletów schabowych
Plastry schabu równomiernie rozbij kuchennym młotkiem. Oprósz je z dwóch stron solą i pieprzem, odstaw na 30 minut.
Kotlety panieruj najpierw w mące, potem w rozkłóconym jajku, a na końcu w tartej bułce. Usmaż na patelni z rozgrzanym tłuszczem.
Piekarnik rozgrzej do 190 st. C. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na nim kotlety.
Na każdym kotlecie połóż 1-2 plastry pomidora, trochę kaparów i plaster żółtego sera. Posyp posiekaną natką. Piecz ok. 10 minut, aż ser się rozpuści.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na kotlety schabowe z kością, a także na maślankowe kotlety schabowe.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Szybki bigos w sam raz na ciepłe dni. Bez dodatku kiszonej kapusty
1 błąd i rosół skwaśnieje. Przestrzegały przed nim nasze babcie
Ewa Wachowicz robi zimne nóżki inaczej niż wszyscy. 1 szczegół powala na kolana