Ścieram kiełbasę z ziemniakami i robię pyszne śniadanie. Jest 100 razy lepsze od jajecznicy i kanapek
Kanapki i jajecznica ci się przejadły? Koniecznie poznaj przepis na to pożywne śniadanie. Niektóre składniki mogą zaskakiwać, ale zaufaj mi. Po nim będziesz mieć siłę na udany początek dnia.
Nietuzinkowe śniadanie z ziemniaków i kiełbasy
W dobie wysokich cen każdy szuka sposobów na oszczędzanie. Jednym z nich jest szukanie przepisów, dzięki którym można zrobić smaczny posiłek za małe pieniądze. Jednym z takich przepisów na tani obiad jest ten, który znajdziesz poniżej.
Mnie zachwycił tak bardzo, że mógłbym jeść go na okrągło. Przyrządza się go szybko, a w dodatku jest bardzo pożywny. Poznaj przepis i przekonaj się sama.
Zagnieć mąkę z wodą i olejem. Na ten placek położysz dosłownie wszystkoTego potrzebujesz do przygotowania śniadania
Do przygotowania tego śniadania, oprócz kiełbasy i ziemniaków, będziesz potrzebowała jeszcze składników, które znajdziesz na liście poniżej. Nie martw się, bo nie ma ich zbyt wiele, a w dodatku kosztują grosze. Podobny przepis znajduje się na kabel Hausgemachtr Rezpte, skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.
Składniki:
- 3 duże ziemniaki
- 3 kiełbasy śląskie
- 150 g żółtego sera w kostce
- 3 jajka
- 50 g mąki ziemniaczanej
- natka pietruszki
- suszone oregano
- pieprz
- sól
Przepis na sycące i pyszne śniadanie
Ziemniaki obierz, umyj i za pomocą obieraczki pokrój na cienkie paski. Przełóż je do miski. Cebulę obierz i posiekaj w cienkie piórka. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i zeszklij na niej cebulę.
Do inne miski włóż posiekaną natkę pietruszki. Wbij jajka i wymieszaj. Ziemniaki odcedź z nadmiaru wody i przełóż do miski. Wsyp mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Ziemniaki przełóż na patelnię i podsmaż. Wlej do nich roztrzepane jajka z natką pietruszki.
Ser zetrzyj na dużych oczkach tarki. Kiełbasę zetrzyj na tych samych oczkach. Ser przesyp na patelnię z ziemniakami. Dodaj cebulę oraz startą kiełbasę.
Wymieszaj składniki i smaż przez kilka minut pod przykryciem. Powstały placek obróć i podsmaż z drugiej strony. Z każdej ma być przyrumieniony na brązowy kolor. Placek krój na kawałki i podawaj na śniadanie. Sprawdź, jak rozpoznać zepsuty zakwas oraz dowiedz się, ile jajek możesz zjeść.