Smakosze.pl
robienie pierogów

canva/ROMAN ODINTSOV

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

18 Września 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Pierogi to chyba jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Część z was uważa jednak, że są trudne w przygotowaniu i wybiera gotowe produkty. Receptura z 1920 roku, odświeżona przez autorkę bloga "Przepisy tradycyjne", przekona was do zmiany swojego stanowiska w tej sprawie.

Któż nie lubi odkrywać nowych smaków? Pierogi to potrawa stworzona do takich eksperymentów. Amatorom zawijanego ciasta proponujemy sprawdzony sposób na idealną masę do tego dania. Wybierzcie ulubione nadzienie i spróbujcie razem z nami.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Poznaj sekret idealnego ciasta na pierogi

Kluczem do sukcesu w przygotowaniu pierogowego ciasta jest dobór mąki i dodatków. Koniecznie użyjcie tej typu 450, ewentualnie zamieniając ją na typ 480. Wykorzystajcie też ciepłą wodę wymieszaną z solą i odrobiną oleju. Te triki oraz pominięcie jaja, które wielu amatorów pierogów wykorzystuje w swoich recepturach, to gwarancja ciasta tak miękkiego i elastycznego, że posmakuje każdemu.

Składniki na 50 sztuk pierogów:

  • 500 g mąki pszennej typu 450

  • 1 łyżeczka oleju

  • 1 łyżeczka soli

  • 280 ml ciepłej wody

Mąkę dokładnie przesiewamy do miski. To pomoże nam pozbyć się z niej zanieczyszczeń. W osobnym naczyniu łączymy wodę, sól i olej, mieszając delikatnie przy pomocy szpatułki. Wyrabiamy ciasto, a gdy zacznie swobodnie odchodzić od naczynia, przenosimy je na czysty blat lub stolnicę i zagniatamy przez około 15 minut.

Pod wpływem nacisku i ciepła dłoni konsystencja ciasta staje się odpowiednia do dalszej obróbki. Gotową jego kulę dzielimy na części, jedną z nich rozwałkowujemy. Pozostałe w tym czasie przechowujemy pod przykryciem. To sprawi, że zachowa ono odpowiednia wilgotność.

Projekt bez tytułu - 2021-09-19T204233.643

Jak mrozić kotlety schabowe i mielone?

CZYTAJ DALEJ

Pamiętajcie, że dobre ciasto to nie jedyny element, który powoduje, że pierogi dobrze wychodzą. Farsz, którym je wypełniacie, też powinien być dobrze doprawiony. Nie przesadźcie z jego ilością — jeśli dodacie zbyt wiele, nawet idealne ciasto nie pomoże pierogom zachować właściwego kształtu.

Dobrym pomysłem na niebagatelny farsz jest zastosowanie kaszy gryczanej. Koniecznie sprawdźcie ten przepis i zachwyćcie gości nieco odmiennym podejściem do tradycji kuchni polskiej. A jeśli chcecie poznać sekret udanych klusek śląskich, ten artykuł wam w tym pomoże.

pierogi

pierogi

Źródło zdjęcia: canva/MiloszGuzowski

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Wielki test wiedzy o polskich ciastach. 5 pytanie jest mocno podchwytliwe

Pytanie 1 z 10

Sernik z charakterystyczną kratką z ciasta na wierzchu nazywa się:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: wp

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa ogórkowa z dodatkiem kaszy jaglanej

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty przepis na ptysie

Czytaj więcej >
Ciasteczka maślane od Ani Starmach

Przepisy

Kruche ciasteczka maślane od Ani Starmach

Czytaj więcej >
Kogel-mogel

Przepisy

Przepis na kogel-mogel jak za dawnych lat

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Przepis na ekspresową surówkę z selera, marchewki i jabłka

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na wegetariańską zupę ogórkową

Czytaj więcej >