Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

robienie pierogów
canva/ROMAN ODINTSOV

Pierogi to chyba jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Część z was uważa jednak, że są trudne w przygotowaniu i wybiera gotowe produkty. Receptura z 1920 roku, odświeżona przez autorkę bloga "Przepisy tradycyjne", przekona was do zmiany swojego stanowiska w tej sprawie.

Któż nie lubi odkrywać nowych smaków? Pierogi to potrawa stworzona do takich eksperymentów. Amatorom zawijanego ciasta proponujemy sprawdzony sposób na idealną masę do tego dania. Wybierzcie ulubione nadzienie i spróbujcie razem z nami.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Poznaj sekret idealnego ciasta na pierogi

Kluczem do sukcesu w przygotowaniu pierogowego ciasta jest dobór mąki i dodatków. Koniecznie użyjcie tej typu 450, ewentualnie zamieniając ją na typ 480. Wykorzystajcie też ciepłą wodę wymieszaną z solą i odrobiną oleju. Te triki oraz pominięcie jaja, które wielu amatorów pierogów wykorzystuje w swoich recepturach, to gwarancja ciasta tak miękkiego i elastycznego, że posmakuje każdemu.

Składniki na 50 sztuk pierogów:

  • 500 g mąki pszennej typu 450

  • 1 łyżeczka oleju

  • 1 łyżeczka soli

  • 280 ml ciepłej wody

Mąkę dokładnie przesiewamy do miski. To pomoże nam pozbyć się z niej zanieczyszczeń. W osobnym naczyniu łączymy wodę, sól i olej, mieszając delikatnie przy pomocy szpatułki. Wyrabiamy ciasto, a gdy zacznie swobodnie odchodzić od naczynia, przenosimy je na czysty blat lub stolnicę i zagniatamy przez około 15 minut.

Pod wpływem nacisku i ciepła dłoni konsystencja ciasta staje się odpowiednia do dalszej obróbki. Gotową jego kulę dzielimy na części, jedną z nich rozwałkowujemy. Pozostałe w tym czasie przechowujemy pod przykryciem. To sprawi, że zachowa ono odpowiednia wilgotność.

Pamiętajcie, że dobre ciasto to nie jedyny element, który powoduje, że pierogi dobrze wychodzą. Farsz, którym je wypełniacie, też powinien być dobrze doprawiony. Nie przesadźcie z jego ilością — jeśli dodacie zbyt wiele, nawet idealne ciasto nie pomoże pierogom zachować właściwego kształtu.

Dobrym pomysłem na niebagatelny farsz jest zastosowanie kaszy gryczanej. Koniecznie sprawdźcie ten przepis i zachwyćcie gości nieco odmiennym podejściem do tradycji kuchni polskiej. A jeśli chcecie poznać sekret udanych klusek śląskich, ten artykuł wam w tym pomoże.

pierogi
pierogi

Źródło zdjęcia: canva/MiloszGuzowski

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: wp

Zapraszamy na nasz Instagram