Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sekretny składnik miękkich i soczystych kotletów mielonych
Renata Materlińska
Renata Materlińska 25.03.2022 23:36

Sekretny składnik miękkich i soczystych kotletów mielonych

kotlety mielone
canva/Vladimir Kokorin

Kotlety mielone są proste do zrobienia, ale stwarzają dużo możliwości do urozmaicania ich smaku. Wystarczy bowiem dodać do nich trochę ziół, pikantnego sosu czy rozdrobnionych warzyw, by odmieniły swój charakter. Dziś przedstawimy wam sekretny składnik miękkich i soczystych kotletów mielonych.

Klasyczne kotlety mielone składają się z mielonego mięsa, namoczonej bułki, jajka, cebuli i przypraw. My jednak postanowiliśmy wzbogacić je o dodatek, który nie tylko doda im smaku i aromatu, ale też sprawi, że kotlety staną się bardziej miękkie i soczyste. Tym sekretnym składnikiem będą pieczarki.

Pieczarki dodają mielonym miękkości i soczystości, dzięki temu, że zawierają dużo wody. Co prawda wcześniej je podsmażamy, by wydobyć z nich więcej smaku, jednak i tak zostaje w nich dużo płynu.

Sekretny składnik miękkich i soczystych kotletów mielonych

Składniki:

  • 20 dag pieczarek

  • olej

  • 1 kajzerka

  • 1 szklanka mleka

  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego

  • 1 jajko

  • sól, pieprz

  • tarta bułka do panierowania

Przygotowanie kotletów

Pieczarki oczyść, opłucz, osusz. Drobno je posiekaj lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Podsmaż na oleju, wystudź.

Kajzerkę namocz w mleku. Gdy napęcznieje, odciśnij ją, rozdrobnij w palcach i dodaj do mielonego mięsa. Dodaj też jajko i przyprawy, a także pieczarki.

Mięso z dodatkami dokładnie wyrób. Odstaw na 30 minut do lodówki. Z mięsnej masy formuj podłużne, lekko spłaszczone kotlety. Każdy panieruj w tartej bułce.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kładź na niej kotlety i smaż je po 3-4 minuty z każdej strony, aż nabiorą złocisto-brązowej barwy.

Po inne przepisy na mielone kotlety zapraszamy na naszą stronę. Sprawdź, jak przygotować mielone z chrupiącą skórką, a także, jak zrobić kotlety mielone z marchewką.

pieczarki i mięso
pieczarki i mięso

Źródło zdjęcia: canva/fordeno

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: mamadu

Zapraszamy na nasz Instagram